Bunlardan biri Ohio; Son seçimlerde Başkan Bush"u destekleyen Ohio"da bu seçimlerde Demokrat aday Obama tam anlamıyla “atağa geçmiş” durumda. Ohio"da hala hangi adayın önde olduğunu kimse söyleyemiyor. Ancak Obama cephesi, seçmenleri sandıklara gönderebilmek, bunun için de kayıt olmalarını sağlamak için yoğun kampanya yürütüyor. Özellikle üniversitelerde Obama gönüllelileri “ilk kez oy verecek” üniversite öğrencilerini seçmen kaydı yaptırmak konusunda ikna etmek için, üniversitelerin içinde kurulan bilgi bürolarında, var güçleriyle çalışıyorlar.


Ancak partilerin doğrudan seçmen kaydı yaptırma hakları bulunmuyor. Kayıtlar, eyaletlerin belirlediği, bağımsız seçmen kayıt şirketleri tarafından yaptırılıyor.



73 KERE KAYIT OLAN SEÇMEN, KAYIT OLDUĞUNDAN HABERSİZ SEÇMEN…




Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Seçmen kayıtlarını yapan bu şirketlerden biri de ACORN. Ancak ACORN"un, özellikle de adayların başa baş gittikleri eyaletlerde yaptığı seçmen kayıtlarında birbiri ardına sıkıntılar çıkıyor.


Örneğin Ohio"da bir seçmenin tam 73 kere kayıt ettirildiği resmen belgelendi. Bu gibi örnekler çoğalınca, Ohio"da pek çok seçmen"in de, ACORN yetkilileri tarafından “kayıt olmaya ikna edilmek için”, kendilerine yiyecek ve özellikle bira ısmarlama teklifleri yapıldığını açıkladı. En az 5 bin seçmenin bu şekilde, “pek çok kez” kayıt edildiği resmen belirlendi.


ABD seçim sisteminde, seçmenler kayıt olurken, hangi partiye oy vereceklerini de belirtebiliyorlar. İşin ilginci ise, ACORN"un kayıt ettiği “şaibeli” seçmenlerin hemen hemen hepsinin kendisini “Demokrat parti yanlısı” olarak kayit ettirmesi.


Bir başka kritik eyalet olan Pennsylvania"da ise, yine ACORN tarafından kayıt edilen pek çok seçmenin “kayıt olduğundan haberi bile olmadığı” ortaya çıktı. Bu eyalette yapılan incelemede ise, ACORN yetkililerinin önlerine telefon rehberini alarak, “hayali seçmen ismi uydurup”, bunların altına gerçek adresleri yazdıkları ortaya çıktı.


Tabii ki söylemeye bile gerek yok; Bu “sahte seçmenler”de kendilerini “demokrat parti destekçisi” olarak yazdırmış durumdalar.

Eyaletlerdeki kanun görevlilerinin dışında, Cumhuriyetçi Parti de bu “bir bira, bir oy” seçmenlerini incelemeye almış durumda.

Şimdilik Cumhuriyetçiler bu yolsuzlukları çok yüksek sesle söylemiyorlar. Ancak kritik eyaletlerde seçim sonuçlarının “çok az farkla Demokratlar lehine” çıkması halinde, işi büyütmeleri kesin gibi….



DENENMEMİŞ OY VERME MAKİNELERİ



ABD"de seçimlerle ilgili bir başka şüpheli konu da, oy verme işlemi için kullanılacak olan makineler. Amerikan medyası, seçimler yaklaştıkça bu kez, yine kritik eyaletlerde kullanılacak oy verme makinelerini incelemeye aldı.


George Bush"u 2000 yılında Başkanlığa taşıyan seçimlerde, Bush"un kardeşi Jeb Bush"un Vali olduğu Florida"daki seçim sonuçları büyük tartışma yaratmıştı. Demokrat Parti"den Al Gore"un aday olduğu 2000 seçimlerinde, Bush ve Gore"a verilen destek birbirine çok yakındı. Başkanı belirleyecek eyalet, Florida"nın seçim sonuçları idi. Ve Florida"da kullanılan ve az farkla Bush"un yarışı önde bitirdiği seçimde, oy verme makinelerinin “hileli” olduğu, ya da “iyi çalışmadığı” iddia edildi. Demokrat parti konuyu Yüksek Mahkeme"ye götürdü, Mahkeme oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Ve ABD, tarihinde ilk kez, yaklaşık 20 gün “kimin başkan seçildiğini bilmeden”, oy sayım sonucunu bekledi. Sonuçta çok az farkla Bush"un başkan seçildiği açıklandı. Ancak 2000 seçimleri hep bu şaibe ile anılır oldu.


Florida"daki bu olaydan sona, hemen hemen tüm eyaletler oy verme makinelerini değiştirdiler. Ancak 2004 Başkanlık ve 2006 kongre seçimlerinde kullanılan makinelerin performansı konusunda da yine pek çok eyaletle sıkıntı çıktı. Yani, 4 Kasım seçimlerinde kullanılacak pek çok makine, “ilk kez kullanılacak”. Şimdi Amerikan medyası, bu makinelerin gerçekten işleyip işlemediğini araştırmaya başladı.
HÜRRİYET