Balkan Amerikan Dernekleri Federasyonu (FEBA) ve Rutgers Üniversitesi tarafından düzenlenen "2009 Yıllık Balkan Liderleri Toplantısında", Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, FEBA Başkanı Aras Konjhodzic, Rutgers Üniversitesi Rektörü Steven Diner, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ilir Meta, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Siladziç, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç konuşma yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Princeton'dan New York'a gelirken helikopterin gecikmesi dolayısıyla toplantıya katılamadı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasına, Başbakan Erdoğan'ın bu "tarihi" toplantıya elinde olmayan nedenlerle katılamaması nedeniyle katılımcılardan özür dilediğini belirterek başladı.

Balkan bölgesinin ortak tarih, kader ve geleceğe sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Balkanların her zaman bölgesinde kültürel bir zenginlik oluşturduğunu belirtti. Balkanlaşma kelimesinin bu çerçevede "parçalanma, bölünme" gibi olumsuz anlamda değil, kültürel ve etnik farklılıkların zenginliği ve uyumu temelinde olumlu anlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Balkan tarihinin bir başarı öyküsü olduğunu, 16. yüzyılda Balkan kentlerinin Batı Avrupa kentlerinden daha fazla refah içinde olduğunu kaydetti.

Balkan tarihinin acılı yanlarının unutulamayacağını, ancak bu acılarla da yaşanamayacağının altını çizen Davutoğlu, geleceğe bakılması ve Balkan ülkelerinin güç birliği yapmaları gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda bölgesel bütünleşmenin ve işbirliğinin önemine dikkati çeken Davutoğlu, Balkanlarda yeni bir bölgesel yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Balkanlar Avrupa'nın periferi değil, Avrupa'nın merkezidir. Bu yüzden Balkan ülkeleri kendilerine güvenerek yeni bir ruhla güçlerini birleştirmelidir" dedi.

Davutoğlu, toplantının sonunda gazetecilerin toplantıyla ilgili soruları üzerine, toplantıyı düzenleyen kuruluşları tebrik ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"New York'ta bir Balkan havası esmiş oldu, dışarıda birçok alanda birbirleriyle problemli görünen ülkeler ve liderler burada bir Balkan havasında son derece güzel mesajlar verdiler. Balkan tarihi sadece etnik çatışmalardan, gerilimlerden ibaret bir tarih değildir, aksine Balkan milletlerinin çok güçlü birlikler, şehirler, medeniyetler oluşturduğu güçlü bir tarihtir. O yüzden bunun tekrar keşfedilmesi başlı başına bir büyük bir kazançtır."



İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu da yaptığı konuşmada, ülkeler ve medeniyetler arası anlaşmazlıkların hep birbirini anlayamamaktan ve hoşgörüsüzlükten kaynaklandığını söyledi.

İKT'nin 57 üyesi arasında Türkiye ve Arnavutluk olarak iki Balkan ülkesi, ayrıca gözlemci konumlarda bulunan Balkan ülkeleri bulunduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, İKT'nin Balkanlarda barış ve istikrar sağlanması çabalarına destek ve katkıda bulunduğunu belirtti.



Kosova Devlet Başkanı Seydiu, konuşmasında, Kosova'yı tanıyan ülke sayısının 62'ye yükseldiğini ve Kosova'nın bölgedeki tüm ülkelerle ilişkilerini ilerletmeyi istediğini söyledi.

Diğer Balkan ülkelerinin liderleri de acılar yaşanan Balkanlarda yeni bir işbirliği ve iyimserlik havasının doğması gereğine işaret etti.

Gelecek yıllarda da düzenlenmesi temennisi dile getirilen toplantının sonunda Balkan liderleri "aile fotoğrafı" çektirdi./yeni şafak