ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan Chase, borçlanma kağıtlarının temerrüte karşı sigorta maliyeti olarak sunulan CDS'lerde (Credit Default Swap) aldığı büyük pozisyonlar yüzünden son 6 haftada 2 milyar dolar kaybetti.

Sabah gazetesinin haberine göre söz konusu pozisyonların alınmasında ismi ön plana çıkan kişi ise bankanın 'Londra Balinası' lakaplı simsarı (trader) Bruno Michel Iksil. Fransa doğumlu olan Iksil, krizin ardından piyasaların düzelmeye başladığı ve faizlerin düşmesiyle kredi kanallarının daha da açılacağı öngörüsüyle hareket ederek nisan ayından bu yana en az 100 şirketin CDS'lerinde büyük pozisyonlar aldı.

Iksil'e karşı bazı hedge fonlar ve yatırımcılar ise piyasalarda iyileşmenin gecikeceği ve faizlerin yükseleceği yönünde pozisyon aldı. Son gelişmeler ışığında hedge fon şirketlerinin öngörüsü doğru çıkınca JP Morgan, 6 hafta içinde 2 milyar dolarlık bir zarar açıkladı. Bankanın hatalı yatırım stratejisiyle aldığı pozisyonlardan dolayı önümüzdeki 10 gün içinde 1 milyar dolarlık zarar daha açıklaması bekleniyor.

ÇOK HATALAR YAPTIK
JP Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon, yaptıkları hatalar yüzünden şirketin son günlerde çok büyük miktarlarda para kaybettiğini itiraf etti. Dimon, merkezi yatırım bürosunda izlenen stratejinin düşünülenden daha riskli, daha değişken ve daha az etkili olduğunu vurguladı. Dimon, "Pekçok hata yapıldı ve yanlış kararlar alındı. Bunların hepsini de kendi kendimize yaptık. Bir kurum böyle işletilmez" dedi.

ZARAR DİĞER DEVLETLERE SIÇRAYABİLİR
Geçen yıl 19 milyar dolar kâr eden JP Morgan, borsada dün yüzde 8.32 değer kaybına uğradı. Uzmanlar, ABD'nin finans merkezi Wall Street'te JP Morgan Chase gibi diğer bankaların da bu tarz yatırım hataları yapmış olabileceğini ve sektördeki zararın önümüzdeki günlerde artabileceği uyarısında bulunuyor. Öte yandan, JP Morgan yönetiminin söz konusu zarara karşın ikinci çeyrekte 4 milyar dolar kâr açıklayacağı savunuldu.