Küresel ekonomik kriz sonrası bazı şirketler çalışanlarının işine son verirken, kararlılıkla yatırımlarını sürdüren birçok şirket de insan kaynakları konusunda danışmanlık yapan şirketler aracılığıyla personel arıyor.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin önde gelen holding ve işletmelerine insan kaynakları konusunda danışmanlık yapan şirketler, son birkaç içinde yüzlerce firmanın 100 binden fazla personel ihtiyacı olduğunu duyurdu.
İnsan kaynakları şirketlerinin internet üzerinden yayınladığı iş ilanlarına ait istatistiklerde en çok aranan personelin mağazacılık ve perakendecilik sektöründe olduğu göze çarparken, son 3 ayda en çok aranan pozisyonlar ise satış temsilcisi, muhasebe elemanı, sekreter, satış danışmanı, kasiyer, yönetici asistanı, mağaza müdürü, makine mühendisi ve inşaat mühendisi olarak sıralandı.

KRİZDE ARANAN PERSONELİN ÖZELLİKLERİ

İnsan kaynakları konusunda danışmanlık yapan şirket yöneticileri, her dönemde en çok aranan personel sıralamasında ilk sıralarda yer alan ''çok işlevli ve farklı alanlarda görev yapabilecek'' çalışanların, özellikle kriz döneminde öneminin arttığına dikkati çekti.

Kriz döneminde yeni personel arayan firmaların kriterleri arasında, yabancı dil ve bilgisayar teknolojilerine hakim olmanın öncelikli olduğunu aktaran yetkililer, hangi sektörde olursa olsun beyaz yakalıların her dönemde el üstünde tutulduğunu kaydetti.

İş arayanlara maaşlarla ilgili tavsiyelerde bulunan uzmanlar, genel piyasa koşulları karşısında ücretlerle ilgili beklentilerin sınırlı tutulmasını isterken, işvereni etkilemenin başlıca yolunun da firma kültürüne uyumlu, çok işlevli çalışabilecek yetkinliğe sahip olmaktan geçtiği vurgulandı.
Kriz dönemlerinde iş bulmanın eskisi kadar kolay olmayacağına işaret eden uzmanlar, deneyim sahibi kişilerin her zaman şanslı olduklarını kaydederek, iyi hazırlanmış bir öz geçmişin iş sahibi olabilmek için önemine değindi.

İŞ ARAYANLARA ÖNERİLER

Kriz döneminde iş arayanlara çeşitli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, şirketler tarafından görüşmeye davet edilen kişilerin, mutlaka randevu öncesi firma hakkında olabildiğince çok bilgi toplamaya çalışmasını isteyerek, firmanın internet sitesinden, yayınlanmış haberlerinden ve son dönemdeki gündemleriyle ilgili bilgiler edinilmesini istedi.

Örneğin; firmanın temel stratejik hedefleri, varsa ticari ortakları, bakış açısı ve en büyük rakipleri konusunda edinilen bilgilerin görüşme sırasında adayın firmaya olan ilgisini göstermesi açısından önemine değinen uzmanlar, isme hitaben yazılmış ve ''Sizi neden görüşmeye çağıralım?'' ve ''Sizi neden işe alalım?'' sorularının cevaplarının samimi bir şekilde verilmesi önerisinde bulundu.

Bu arada söz konusu internet sitelerindeki öz geçmişlerin bir bölümünün halen bir işte çalışan ancak iş ortamı veya maaşlarından memnun olmayan kişilerce oluşturulduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan insan kaynakları sitelerindeki iş ilanlarına, sistem üzerinde öz geçmişlerini oluşturan herkesin başvurduğunu ifade eden yetkililer, bu başvuruların bir çoğunun olumlu sonuçlandığını ancak sonuçları hakkında kendilerine bilgi verilmediğini bildirdiler.

KARİYER.NET: ''31 BİNDEN FAZLA PERSONEL ARANIYOR

İnsan kaynakları konusunda bir çok holdinge danışmanlık hizmete veren ve internet sitesi üzerinden iş arayanlar ile personel arayan firmaları buluşturan Kariyer.net'in Genel Müdürü Yusuf Azoz yaptığı açıklamada, şu anda sistemleri üzerinde yer alan 12 bin 887 ilan ile 31 bin 342 personel arandığını söyledi.

Ekonomik krize rağmen birçok şirketin yatırımlarını sürdürdüğünü, özellikle sağlık, tekstil ve turizm sektörlerinden yoğun bir şekilde ilanlar aldıklarını ifade eden Azoz, en çok ilan yayınlayan sektörlerin de bilişim, gıda, hizmet, kimya ve telekomünikasyon olduğunu bildirdi.

SECRETCV.COM: ''ULUSLARARASI FİRMALAR YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR''

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü ise, kriz dönemlerinin zor bir süreç olsa da gelip geçici olduğunu hatırlatarak, bu dönemde çalışanların işten çıkarılmasının çözüm olmadığının altını çizdi.

İş başvuruları ve iş arayan aday sayısının son dönemlerde yüzde 30'luk bir artış gösterirken, ilan yayınlayan firma sayısının ise yüzde 15 azaldığına dikkati çeken Tütüncü, buna rağmen bir çok firmanın kriz öncesi yaptığı yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Tütüncü, ''Kendi ülkelerinde krizden etkilenen uluslararası firmalar, Türkiye'deki yatırımlarına devam ediyor'' dedi.

Tütüncü, Şubat ayında firmaları aracılığıyla aranan eleman sayısının 14 bin 916 olduğunu da belirtti.

YENİBİRİS.COM: ''İŞ İLANLARI SON 6 AYDA YÜZDE 20 AZALDI''

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu da internet üzerindeki sistemlerine eklenen özgeçmiş sayısının önceki 6 aya göre yüzde 10 arttığını ifade ederek, 6 milyon 250 bine yükseldiğini söyledi.

Son 6 aya göre internet siteleri üzerinden yayınlanan iş ilanlarında, önceki 6 aya göre yüzde 20'ye varan bir azalmanın söz konusu olduğunu aktaran Kılıçlıoğlu, yayınlanan ilanların sektörlere göre dağılımında yapıinşaat, perakendeciliktoptancılık, sağlıktıp, üretimimalat ve bilişimin yer aldığını, aranılan pozisyonlarda ise ilk 5 sırayı müşteri temsilcisi, satış temsilcisi, satış danışmanı, supervizör ve sekreter pozisyonlarının oluşturduğunu bildirdi.

Kılıçlıoğlu, ''Son 3 ayda ilan başına yapılan başvurularda da artış olduğunu gözlemliyoruz. Aralık 2008Şubat 2009 döneminde ilan başına yapılan ortalama başvuru adedi bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 39,75'lik bir artış gösteriyor'' dedi.

TÜRKİYE İŞ KURUMU 13 BİN 541 KİŞİ ARIYOR

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) ''www.iskur.gov.tr'' isimli internet sitesi yer alan 4 bin 391 ilanda ise 13 bin 541 pozisyon için eleman aranıyor.
İŞKUR yetkilileri, veri tabanında yer alan ilanlara başvurmak isteyenlerin internet üzerinden üye olunması gerektiğini belirterek, sistem üzerinden iş başvurusu yapılabildiğini bildirdi.

SABAH