Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M.Hamid Ansari, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti.

Çiçek, Hamid Ansari’yi TBMM’de makamının bulunduğu binanın girişinde karşıladı. Ansari Çiçek görüşmesinden ilginç bir de ayrıntı çıktı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, heyetler arası görüşmenin ardından Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M.Hamid Ansari’ye 1. Balkan Savaşı sırasında Türkiye’ye gelerek yaralı Mehmetçikleri tedavi eden büyük amcası Dr. Muhtar Ahmed Ansari’nin resmini hediye etti. Çiçek, ‘’Türkiye olarak size ve ailenize teşekkür borcumuz var. Sizin ailenizden gelen insanlar yardımda bulundular. Şükran ve teşekkürlerimizin ifadesi olarak bu resmi size takdim ediyoruz’’ dedi.

İki ülke de kurtuluş savaşı verdi

Başbaşa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmede konuşan Çiçek, Hindistan ve Türkiye’nin bölgelerinde kilit iki ülke olduğunu belirterek, dolayısıyla bölgelerindeki gelişmeler açısından hem Türkiye’nin hem de Hindistan’ın barış ve istikrarın sağlanmasında önemli rolünün bulunduğunu dile getirdi. Meclis Başkanı Çiçek, böylesine kilit iki ülkenin ilişkilerini her alanda geliştirmesinin, hem iki ülkenin yararına olduğu gibi hem de bölge ve dünya barışı açısından fevkalade önemli olduğunu anlattı. Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M.Hamid Ansari de eski medeniyete sahip Türkiye ve Hindistan’ın yeni ülke olduğunu ifade ederek, gerek Türkiye’nin gerekse de Hindistan’ın kurtuluş mücadelesi verdiğini kaydetti. “Bugün bizleri birleştiren 3 temel değer var. Birincisi demokrasi, ikincisi laiklik, üçüncüsü de parlamenter demokrasidir’’ diyen Ansari, giderek kapıların kapandığı dünyada, kapıları açık iki ülke olduklarını söyledi. Ansari, Hindistan ve Türkiye’nin barışın savunucusu ülkeler olduğunu dile getirerek, dünyada barışın önünde pek çok farklı engeller bulunduğunu ifade etti.

Osmanlı’ya uzanan yardım eli

Dr. Ansari, Hint Müslümanlarının önde gelen bir lideri olarak 1. Balkan Savaşı’nda yaralanan Osmanlı askerlerini tedavi etmek üzere 5’i doktor toplam 26 kişilik bir heyetle 1913 yılında İstanbul’a geldi. Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) tarafından misafir edilen heyet, Kadırga hastanesinde bulunan yaralı askerlerin tedavisini yaptı. Ayrıca Çatalca Ömerli mevkisinde, bir sahra hastanesi kuran Ansari, 2. Balkan Savaşı’nın başlaması üzerine ise sahra hastanesini Gelibolu’ya taşıdı. Beraberinde gelen doktorlardan ikisi Hidistan’a dönmeyerek, 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’na katıldı. Ansari ise ülkesine dönerek Mahatma Gandi ve Kongre Partisi ile ortak siyasi çalışmalarda bulundu. Ansari, Hint Müslümanlarının en önemli sivil toplum örgütü sayılan Jamia Millia İslami Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Ansari, 1936 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.