Ağabeyi Yemliha Ceren, babasından çeyrek asır sonra aynı savcılığa 2. kez dilekçe verdi. Dilekçe '2011/6684' soruşturma numarasıyla işleme kondu. Artık yanıt bekleniyor.
 
Adana İktisadi İlimleri Akademisi öğrencisi Ceren, Devrimci Savaş örgütüne ilişkin aranırken 5 Ekim 1981’de Adana’da teslim oldu. Adana, Ceren’i 18 Ekim’de Kahramanmaraş’a gönderdi. Ceren, Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsü’nde sorguya alındı. Ne olduysa burada oldu. Cesedi 21 Ekim’de babası Vahip Ceren’e verildi. 
 
Kim bu Fuat Yüzbaşı? 
Otopside, Ceren’in ‘solunum yetmezliği’ dolayısıyla öldüğü savunuluyordu. 23 yaşındaki Ceren’in cenazesi bir grup asker tarafından, yüzü gösterilemeksizin Afşin’in Büyüktatlar Köyü’de toprağa verildi. 
 
Aradan 5 yıl geçti. Gaziantep Emniyeti’nde görev yapan polis Sedat Caner, 1986’da Nokta dergisine itiraflarda bulundu. Caner, Mehmet Ceren’in işkence askısından düşüp boynunun kırılmasıyla öldüğünü açıkladı. Baba Vahip, 1 Mayıs 1986’da Kahramanmaraş Savcılığı’na oğlunun mezarının açılması için dilekçe verdi. Vahip Ceren cenaze gününü şöyle anlatıyordu: “Oğlum Afşin Çoğulhan kasabasında o tarihlerde görev yapan komando yüzbaşısı Fuat’a ceset teslim edilmiş, bir müfreze asker denetiminde benden almak suretiyle köyümüze defnedilmişti. Israrlarıma rağmen cesedin yüzü ve kendisi bana gösterilmediği gibi köy halkından hiç kimse de cenazeye yaklaştırılmamıştır. Hatta defin işi bittikten sonra köy halkı adı geçen yüzbaşı tarafından tehdit edilerek mezara ve cenazeye yaklaşacaklar hakkında koğuşturma yapılacağı söylenmiştir.” 
 
Bu dilekçeden sonra, o dönemin Kahramanmaraş Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Yusuf Haznedaroğlu hakkında soruşturma açıldıysa da otopsi raporuna istinaden takipsizlik kararı verildi. Baba Vahip, 2004’te öldü. 
 
Bu arada 25 Mayıs 1981’de, Mehmet Ceren gibi işkence sonucu öldürüldüğü iddia edilen Ali Ekber Yürek’in dosyası Afşin Savcısı Mehmet Kuş tarafından yeniden açıldı. Bu gelişmey i manşete taşıyan Radikal, Tuğgeneral Haznedaroğlu tarafından işkence gördüğünü ileri süren tanıklardan Hamza Kopan’a kulak verdi. Kopan,Ceen’in boynu kırılarak öldüğünü söylüyordu. Daha sonra Haznedaroğlu da Radikal’e konuştu. Geçen 1 Mayıs’ta yayınlanan söyleşide Haznedarloğlu, Mehmet Ceren’in otopsi raporunda belirtildiği şeklinde öldüğünü iddia etti. 
 
Tam çeyrek asır sonra... 
Mehmet Ceren’in ağabeyi Yemliha Ceren, bu söyleşi sonrası 3 Mayıs’ta Afşin Savcısı Mehmet Kuş’a başvurarak, babasından tam çeyrek asır sonra, kardeşinin mezarın açılması için ikinci dilekçeyi verdi.
 
radikal