Yolsuzluğa destek veren 40 memurun işine son verildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, binlerce otomobil ve cipin yasadışı yollar ve sahte belgelerle yurt dışından Türkiye’ye getirilip vatandaşa satıldığını tespit ettiklerini bildirdi.
 
Olaya karışan bakanlık personeli 40 memurun işine son verdiklerini belirten Ergün, halen vatandaşın kullandığı binlerce aracın toplatılabileceğini, çok sayıda otomotiv firmasına da ceza yağacağını söyledi.
 
Teftiş bitince yargıya
 
Bakan Ergün, Türkiye’de yapılmış en büyük otomotiv operasyonlarından biri olarak nitelediği olay hakkında bilgi verirken, Bakanlık müfettişleri aracılığıyla yürüttükleri incelemeler sonucunda sahteciliği büyük ölçüde ortaya çıkardıklarını, soruşturmanın tamamlanmasının ardından dosyayı yargıya teslim edip ilgili otomobil firmaları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
 
3 koldan vurgun
 
Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre, müfettişlerin incelemesine takılan otomobil sahteciliği 3 koldan gerçekleştirilmiş. İlk yöntemde dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılmış eski araçlar sahte belgelerle Türkiyeíye sıfır araç gibi sokulmuş. İkinci yöntemde, AB ülkelerindeki cipler Türkiye’ye hafif ticari araç belgeleriyle getirilip satılmış. Ortaya çıkarılan üçüncü yöntemle ise tip onay belgelerinde sahtecilik yapılmış. Böylece teknik eksiklikler nedeniyle normalde vatandaşa satılamayacak otomobiller sahte belgelerle piyasaya sürülmüş. Ergün, “Otomobiller gümrükten geçmeyi başarmış, biz kontroller sırasında yakaladık” dedi.
 
Tek partide 5 bin araç
 
Bakan Nihat Ergün, uygulanan 3 yöntemin de yasalara aykırı olduğunu, yasa dışı yollarla çeşitli otomobil firmaları tarafından Türkiye’ye getirilip vatandaşa satılan araçların tümünün, ilgili firmalar aracılığıyla piyasadan geri toplattırılacağını söyledi. Sahte belgeli araç getirme işleminden büyük firma yöneticilerinin haberinin olmayabileceğini, bazı şebekeler tarafından bu işlerin yapılmış olma ihtimalinin de araştırıldığını belirten Ergün, “Ancak sonuçta o marka adı altında yurda girmiş. Bazı markalarda bir partide 3 bin 5 bin otomobil getirilmiş. Biz toplatma ve yetki iptali cezaları verebiliriz. Yargı ise ilgilileri hapis cezasıyla cezalandıracaktır” dedi.
 
40 kişiyi işten attım
 
İşin ‘çok ciddi’ olduğuna işaret eden Nihat Ergün, söz konusu otomobil yolsuzluğuna Bakanlık içerisinden de yardım edildiğinin, hatta destek verildiğinin ortaya çıktığını söyledi. Ergün, olay üzerine bakanlık bünyesindeki Otomotiv Dairesi’ni tümden tasfiye edip serviste çalışan 40 memurun tamamının işine son verdiğini belirterek, “Bu memurların kimisi doğrudan yolsuzlukların içinde görev almış, kimisi de yapanlara göz yummuş. Emekliliği gelenler emekli oldu, gelmeyenler memuriyetten atıldı” dedi.
 
YENİ ARKADAŞLARIM ÇOK ZEKİ
 
Bakan Ergün, yeni dönemde yolsuzlukların yeniden yaşanmaması için Otomotiv Dairesi’ni yeniden kurduğunu ve personeli de daha önce otomotiv sektörüyle çalışmamış memurlardan seçtiğini söyledi. Yeni personelin otomotiv konusunda deneyimsiz olduğuna işaret eden Ergün, “Ancak yeni arkadaşları çok zeki kişilerden seçtim. İşi kısa sürede kavradılar. Sektörle bağlantılarının olmaması avantaj” diye konuştu.
 
Yabancı plakalılara sigorta zorunluluğu
 
Hazine’nin “Yabancı Plakalı Motorlu Kara Taşıtlarının Ülkemizde İşletilmesinden Kaynaklanan Hukuki Sorumluluk için Yaptırılacak Sigortaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Buna göre Türkiye’ye girecek yabancı plakalı motorlu kara taşıtlarının, zorunlu trafik sigortası veya bu sigortayla eşdeğer bir sigorta teminatının bulunması zorunlu olacak.