Mısır'da isyan durmuyor, binlerce mahkum firarda
Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı başlayan protestolar, üçüncü gününde de hız kesmeden sürüyor. Mübarek'in yönetimde gittiği değişikliklerden tatmin olmayan halk, ordudan da destek isteyerek Devlet Başkanı'nın devrilmesini talep ediyor. Ölü sayısının 100'ü geçtiği ülkede, bir cezaevinden binlerce kişinin kaçması endişeleri körükledi. Olayları dünyaya aktaran El Cezire televizyonu için de yayın yasağı getirildi.

Mısır'da gösterilerin başladığı Salı gününden bu yana ölenlerin sayısının 150'yi aştığı belirtiliyor. Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 33'ü dün olmak üzere beş günde toplam 102 kişi öldü. Ölenler arasında Başkent Kahire'de hayatını kaybeden üç polis memuru da buluyor.

Mübarek'in 30 yıl sonra ilk defa İstihbarat Şefi General Ömer Süleyman'ı devlet başkanlığı yardımcısı olarak ataması da olayları dindirmedi.

İSTİFASINI İSTİYORLAR

Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde toplanan binin üzerinde gösterici, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesini isteyerek, başkan yardımcısı atanmasını reddetti.

İstihbarat başkanı Ömer Süleyman'ın cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasına atfen göstericiler, "Hüsnü Mübarek, Ömer Süleyman, her ikiniz de Amerikalıların ajanısınız" diye slogan attı.

Göstericiler ayrıca, "Mübarek, Mübarek uçak bekliyor" diye bağırdı.

Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakın Süleyman"ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atamasının yanı sıra, Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik"i başbakanlığa atamıştı.

TUTUKLULAR FİRAR ETTİ


Mısır'da yönetime karşı gösteriler devam ederken, bir cezaevinden binlerce kişinin kaçtığı iddia edildi. AFP'nin haberine göre, Mısır güvenlik birimlerinden bir kaynak, kaçışların başkent Kahire'nin 100 kilometre kuzeyindeki Vadi Natrun'daki cezaevinde yaşandığını söyledi. Söz konusu kaynak, aralarında İslamcıların da bulunduğu binlerce tutuklunun, cezaevinde gece çıkardıkları isyanın ardından kaçtığını belirtti.

EL CEZİRE'YE YASAK

Protestoların dünya basınında oldukça fazla yankı bulması hükümetin bu yönde attığı adımları da beraberinde getirdi. Ülkede görevinden ayrılacak olan Enformasyon Bakanı Mısır'daki hükümet karşıtı olayları dünyaya duyuran El Cezire televizyonun faaliyetlerinin durdurulması için talimat verdi.

Resmi haber ajansı Mena'ya göre, bakanlığın emriyle El Cezire'nin yayın hakları bugün itibariyle iptal edilirken, yayın organı için çalışan gazetecilerin tamamının akreditasyonları iptal edildi.

YERİNE OĞLU MU GEÇECEK?

İstihbarat başkanı Süleyman"ın Cumhurbaşkanlığına atanması, Mübarek"in nihayetinde ordunun onaylayacağı şekilde gücünü devredeceği görüşlerinin doğmasına yol açtı. 82 yalındaki Mübarek, kendisinden sonra yerine gelecek kişi hakkındaki planlarını, isyanın başladığı haftaya kadar netleştirmemişti. Bugün, iktidarını 47 yaşındaki oğlu Cemal"e aktarması bekleniyor.
Cemal"in Cumhurbaşkanı olup olmayacağı belirsizliğini sürdürürken, ABD ve İsrail ilişkilerinde önemli rolü bulunan Süleyman"ın ve bir diğer askerin, Ahmet Şefik"in hükümette önemli yerlere atanması, ülkede kaosun çıkabileceğinden endişe duyan Mısırlıları bir nevi rahatlattı.

TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR

Mısır"daki iç karışıklık yüzünden çok sayıda turist ülkeyi terk etmeye başladı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mısır'da bulunan Türklerin tahliyesine de bugün başlandı. Mısır"dan kaçan Türk vatandaşları THY"nin Kahire-İstanbul seferini yapan TK-693 sayılı tarifeli uçağıyla sabah saat 06:00"da Atatürk Havalimanı"na geldi.

Ülkede bulunan Türklerin, Türkiye'ye getirilmesi için Türk Hava Yolları (THY) tarafından 3 adet uçak hazırlandı.THY yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Mısır'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için THY'ye ait 3 uçak, Atatürk Havalimanı'nda uçuşa hazırlandı. Bu uçaklarla 750 vatandaşın Türkiye'ye tahliyesi gerçekleşecek.

Bu arada, Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekinci, Mısır'da bulunan Türk yatırımlarına yönelik şu ana kadar bir saldırının söz konusu olmadığını söyledi.

DIŞARDAN MÜBAREK'E REFORM BASKISI

Dünya liderleri de Mübarek'e reformlara hemen başlaması yönünde baskı yapıyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya liderleri Mübarek'e şiddetten kaçınması ve reformları hayata geçirmesi çağrısı yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada siyasi reformları hayata geçirecek adımlar atılması ve evrensel haklara saygı gösterilmesi tavsiye edildi. İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri de ortak bir açıklama yayınlayarak Mısır yönetiminden silahsız sivillere karşı şiddet kullanılmaması ve göstericilerin barışçıl şekilde yapılan protestolarına izin verilmesi istendi.

OBAMA"DAN ÇAĞRI


ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililere, barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu. Mısır'daki durumu yakından takip ettiklerini belirten Obama, ilk önceliklerinin olaylarda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesini önlemek olduğunu kaydetti.

İngiltere, ABD ve Fransa vatandaşlarına zorunlu haller dışında Mısır'a gitmeme çağrısında bulundu. ABD ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için hazırlıklara başladı.

YURT DIŞINDA DA PROTESTOLAR VAR

New York'ta yaşayan Mısırlılar da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye slogan attı.

NETANYAHU: AMACIMIZ MISIR"LA BARIŞIN SÜRMESİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.

Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısır'daki olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuştuğunu söyledi.

İsrail radyosunun haberine göre, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile de konuyla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Netanyahu, "Mısır'la olan barışın devam edeceği umudunda olduklarını" dile getirip, "Çevremizde istikrar ve güvenliğin devam etmesini diliyoruz" diye konuştu.

Mısır, Ortadoğu'da İsrail'le barış anlaşması yapmış iki ülkeden biri. Diğer ülke ise Ürdün.

KRAL ABDULLAH OBAMA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı ABD Başkanı Barack Obama ile de bir görüşme yaptı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, ABD Başkanı Obama Kral Abdullah'ı aradı. Görüşme sırasında ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlar görüşülürken, Mısır'daki gelişmeler de ele alındı.

Her iki tarafın görüşmede Mısır'daki "kaos, yağma, masumlara gözdağı, özgürlük ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, gizli hedefler için kaosun körüklenmesi" gibi olayları onaylamadığı bildirildi.

Kral Abdullah "kardeş Mısır halkının güvenliğinin, istikrarının hiç bir gerekçe ile pazarlık konusu edilemeyeceğini" bildirirken, Mısır'ın potansiyeli ve başarısının Arap ve İslam milletlerinin kapasitesinin ana parçası olduğuna dikkat çekti.

AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİLİĞİ PERSONELİ ÖLDÜ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mısır"da meydana gelen olaylarda Azerbaycan'ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elhan Poluhov'un yaptığı açıklamada, “Kahire büyükelçiliğinde sayman olarak görev yapan Nicat Gocayev, dün akşam, büyükelçilikten evine dönerken, aldığı kurşun yarası neticesinde öldü” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Gocayev'in cenazesinin bugün Bakü'ye getirileceği ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Aliyev'in emriyle Mısır'da yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının tahliye edilmesi için uçak gönderileceği, Azerbaycan vatandaşlarının ise büyükelçiliğe başvurmaları gerektiği belirtildi.

Hürriyet