251287 adet ABD gizli belgesi... Belgelerin nasıl sızdırıldığına dair ABD yetkili organlarının şimdiye dek açıkladığı bulgular, bir “Lady Gaga cd"sine” işaret ediyor.

250"nin üzerinde ABD büyükelçiliği ve konsolosluğunun Vaşington"la yazışmalarına da kapsayan tam 251287 adet gizli belge, Wikileaks aracılığıyla açıklandı. Wikileaks, 1,6 gigabyte boyutundaki belgeleri ufak birer hafıza kartında Thw New York Times, Der Spiegel, Le Monde, El País ve The Guardian gazetelerine ulaştırdı. Gazeteler önümüzdeki günler boyunca belgeleri birbirlerinden bağımsız, ancak eşzamanlı olarak haberleştirecekler.

Belgelerde bir suikast planı, CIA komplosu, İran-contra anlaşması ya da Nikaragua"da suikast timlerinin finanse edilmesi gibi daha önce ortaya çıkmış nitelikte gizliliğe sahip belgeler yok, çünkü bu belgeler, “TOP SECRET” gizlilik seviyesine sahip olanlar, ancak ABD Savunma Bakanlığı"nın Siprnet ağı aracılığıyla görüntülenebiliyor.

Wikileaks tarafından sızdırılan belgelerin bazıları “SECRET UNFORN” gizlilik seviyesine sahip, yani ABD vatandaşı olmayan kimsenin bu belgeleri görmemesi gerekiyor.

Şimdi bu belgeleri tüm dünyanın görüyor olmasının hikayesi ise, bir ABD"li askere ve Bağdat"a uzanıyor.

ABD ordusu, son yedi aydır Bradley Manning isimli askeri tek başına bir hücrede tutuyor. Bağdat yakınında bir askeri kampta istihbarat analizcisi olarak görev yapan Manning, ABD ordusu tarafından yetkisi dahilinde olmadığı halde gizli belgeleri indirmek ve sızdırmakla suçlanıyor. Manning, gelecek yıl askeri mahkemede yargılanacak.

Manning"in ABD Dışişleri Bakanlığı"na ait yazışmalar, Bağdat"ta bir Apache helikopterin sivilleri öldürme anı görüntüleri ve çok sayıda askeri operasyona ait raporu sızdırdığı düşünülüyor.

Manning"in bu sızdırma işinde işbirliği yaptığı bir arkadaşıyla arasında geçen ve dökümü açıklanan bir sohbet kaydına göre, Manning belgeleri sızdırmasının hikayesini şöyle anlatıyor: “Üzerinde "Lady Gaga" gibi bişey yazan bir yeniden yazılabilir CD ile geleceğim... müziği sil... sonra ayrı bir sıkıştırılmış dosya yap. Kimse hiçbir şeyden şüphelenmedi... Muhtemelen ABD tarihinin en geniş bilgi döküntüsünü sızdırırken Lady Gaga"nın “Telephone” şarkısını dinleyip dudaklarımı oynatıyordum.”

Manning, “8 aydan fazla süre boyunca haftada 7 gün, günde 14 saat boyunca gizli ağlara daha önce görülmemiş bir erişime sahip olduğunu” da söyledi.

Manning"i sonunda sohbet arkadaşı Adrian Lamo ele verdi. Lamo, “Hillary Clinton ve dünya genelinde birkaç bin diplomat, bir sabah uyanıp, koca bir gizli dış politika belgesi havuzunu aranabilir biçimde kamuoyuna açık halde bulduklarında kalp krizi geçirecekler... Bir ABD misyonu olan her yerde, açığa çıkacak bir diplomatik skandal vardır. CSV formatında dünya çapında anarşi... Bu güzel, ve korkutucu” dedi.

Lamo, “Bilgi serbest olmalı. Bilgi kamusal alana aittir” diye ekledi. Lamo, uzun süre boyunca güveneni kazandığı Manning'i bir süre sonra ABD'li ajanlara ihbar etti. Lamo, insani dürtülerle hareket eden 23 yaşındaki genç askeri ihbar ederken 'vicdanının sesini dinlediğini' iddia etse de, hacker camiasından ve ABDli kimi muhaliflerden büyük tepki aldı.

Manning, sızdırdığı bu belgeleri Wikileaks sitesine yükledi. Wikileaks kurucusu Julian Assange ve ekibi, “siyasi etkiyi maksimize etmek için” belgeleri parça parça yayınlamaya başladı. Apache helikopterin Bağdat"ta sivilleri öldürmesi görüntüleri geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanmıştı.

Yine şimdiye kadar açıklanan belgelerde ABD"li askerlerin Irak ve Afganistan"da sivilleri öldürmesine ve işkenceye göz yummalarına dair bilgiler de yer almıştı.

sol.org.tr