ERGENEKON soruşturması kapsamında tutuklanan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in ifadesinde Güneydoğu'da, Ermenileri kurduğu evlerde barındırdığı ve Erzincan'da altın aradığını iddia ettiği Serpil Kocadöli'nin dolandırıcı olduğu ileri sürüldü. Tunceli ve çevresinde kendisini "Ermeni Matit Sarsanyan" diye tanıtan Kocadöli'nin Tunceli, Elazığ ve Ankara'da birçok işadamını dolandırdığı, Tunceli'de 1995 yılında "dolandırıcılık" suçundan yakalandığı ve 2 yıl cezaevinde yattığı ortaya çıktı. Son olarak Pülümür'de işadamları ve esnafı 500 bin TL dolandırdığı iddia edilen Kocadöli, ortadan kayboldu.
Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in ifadesinde, peşinde olduğunu söylediği "Serpil" adlı kadının dolandırıcı olduğu ortaya çıktı. Şahin'in kendisini "Ermeni Matit Sarsanyan" olarak tanıtıp bölgede altın arayan kişi olarak gösterdiği "Serpil" adlı kadının Serpil Kocadöli olduğu, Tunceli, Elazığ ve Ankara'da birçok işadamını dolandırdığı öğrenildi.

DOLANDIRICILIKTAN 2 YIL HAPİS YATTI
Nüfus kayıtlarına göre 1961 Kocaeli doğumlu olan ve Erzincan'ın Refahiye İlçesi nüfusuna kayıtlı Serpil Kocadöli, ilk olarak 1994 yılında Tunceli'de ortaya çıktı. Serpil Kocadöli, sahte Ortadoğu Teknik Üniversitesi diplomasıyla yanında 5 yaşında bir erkek çocukla Tunceli'ye gelerek kendisini Serpil Derin Yağan adını kullanıp, İstanbul'da hücre evinde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen yaşadışı Dev-Sol örgütü liderlerinden Bedri Yağan'ın eşi olarak tanıttı. Tunceli Belediyesi'nde mimar olarak işe giren Kocadöli'nin durumundan şüphelenilmesi üzerine diploması ODTÜ'ye gönderildi. Gelen cevapta böyle bir kişinin mezunları olmadığının bildirilmesi üzerine Kocadöli'ni gözaltına alan polis, hakkında geniş çaplı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında gerçek kimliği ortaya çıkarılan Kocadöli'nin Ankara'da birçok sahtecilik, dolandırıcılık, sahte evrak düzenleme olayına karıştığı ve arandığı belirlendi. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Kocadöli, yaklaşık 2 yıl cezaevinde kaldı. Kocadöli, cezaevinde bulunduğu sırada bir çocuk dünyaya getirdi.
Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'a yerleştiği belirtilen Serpil Kocadöli, iki yıl önce Erzincan, Elazığ ve Tunceli'nin Pülümür İlçesi'nde şirketler kurup maden arama işine girdi. Pülümür'de kendisinin Ermeni asıllı olduğunu ve asıl adının Matilda Sarsanyan olduğunu söyleyen Serpil Kocadöli, Pülümür'de krom madeni çıkarma işini sürdürdü. Geçen yılın Ekim ayında güvenlik güçlerine başvuran Kocadöli, kendisini PKK'lıların kaçırdığını ve 2 gün ellerinde tuttuktan sonra serbest bıraktıklarını iddia etti. Bu olayın ardından PKK, Kocadöli'nin maden ocağında görevli 2 maden mühendisini kaçırıp 1 ay sonra serbest bırakmıştı.

500 BİN LİRA DOLANDIRDI, KAYIPLARA KARIŞTI
Pülümür'de herkesin Ermeni asıllı olarak tanıdığı, Kocadöli'nin ilçede bulunduğu sırada, yakın ilişki içine girdiği kişilere kendisinin Ermeni diasporasıyla iyi ilişkiler içinde olduğunu anlattı. Birçok devlet dairesine rahatlıkla girip çıktığı belirtilen Kocadöli'nin Pülümür'de iki krom madeni çıkarma ruhsatı bulunan şirketini Erzincan'da akaryakıt istasyonu bulunan Osman Oktay isimli kişiye borçlarına karşılık devrettiği öğrenildi. Kocadöli'nin ilçede bulunduğu sırada, işadamları, esnaf ve vatandaşlardan yaklaşık 500 bin TL topladığı ve şirketini devrettikten sonra bu parayla birlikte ortadan kaybolduğu ortaya çıktı.

Milliyet