Halkının reform taleplerine şiddetle cevap veren Suriye yönetimi, Türkiye’ye de cephe aldı.
 
Dost bilinen Devlet Başkanı Beşar Esad, PKK kozuna sarıldı. İddiaya göre; Baas rejimi, Kürtlerin bulunduğu bölgelerde eylem yapılmasının önüne geçmek için Kandil’den bine yakın militan getirdi. Zaten son üç haftadır, Kamişlo, Amude, Afrin gibi Kürtlerin ağırlıkta yaşadığı kentlerde rejim aleyhtarı gösteriler pek yapılamıyor. Esad’ın PKK’lıları bölgeye çağırmasının sebebiyse Türkiye’ye kızmış olması. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun şiddet uygulamalarını eleştirmesi üzerine Şam yönetimi Ankara ile köprüleri attı. 1998 yılına kadar Öcalan’ı Şam’da besleyen yönetim, şimdi de PKK’lıları kullanma kozunu devreye sokmuş bulunuyor.
 
KÜRT’Ü KÜRT’E VURDURUYORLAR
 
Söz konusu iddianın sahibi Dr. Cıvan Hacı. www.mediakurd.com sitesinde Suriye’deki gelişmeler üzerine yazılar yazan Dr. Hacı, “Beşar Esad, 1000 Apocuyu Kandil’den Suriye’ye neden getirdi?” başlıklı yazısında PKK’lıların Baas rejimi tarafından Kürtlere ve Türkiye’ye karşı kullanıldığına vurgu yaptı: Kandil’den 1000 Apo’cu Suriye topraklarına geçmiş bulunuyor.
 
Bunlar Suriye’deki partileri olan Demokratik Birlik Partisi (PYD-Partiya Yatîkiya Demokratik) ile Derik ve Neda da toplantı yaptı. Suriye istihbaratı ve emniyeti de bunları hiçbir ses çıkarmadı.”
 
DÜN ÖCALAN BUGÜN MİLİTANLARI
 
Dr. Hacı’nın iddialarını doğrulayan pek çok kişi var. Konu ile ilgili görüştüğümüz Suriyeli Kürt siyasetçi ve gazeteciler, duruma oldukça öfkeli. Güvenlik sebebiyle isimlerinin yazılmasını istemeyen Suriyeli Kürtler, “Beşar Esad babasının izinde. Geçmişte Öcalan burada hem bizlere hem de Türkiye’ye kan kusturdu. Şimdi de Kandil’den gelen militanlar Esad için savaşacaklar” dedi. Bir gazeteci ise Kandil’den gelen militanları eylemciler arasında yer alıp asker ve polislere ateş açtığını, ardından da “Göstericeler ateş açıyor. Polis ve askerler ölüyor” diye gerekçe öne sürerek daha fazla şiddet uygulandığını belirtti.
 
TÜRKİYE’YE KARŞI MEDYA SAVAŞI
 
Suriye’nin devlete ait medya organlarında, Türkiye aleyhindeki yayınlarda artış var. Esad’ın dayısının oğlu Rami Mağluf’a ait El Vatan gazetesinde Erdoğan ve Davutoğlu sert şekilde eleştiriliyor.
 
Türkiye