TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğine (AB) üyelik yolunda olan Türkiye'nin tarım sektörüne ilişkin yaşadığı sorunların çözümünde bir başarı elde edilemediğini belirtti.

Gelişmiş ülkelerin tarım sektörlerini desteklemeleri sonrasında bu ülkelerde tarımsal üretimin bilimsel bilgi ve teknolojilerle yapılmaya başlandığını, bu süreçte Türk tarım sektörünün rekabet gücünün hızlı gerilediğine dikkati çekti.

Artan gıda ihtiyacının karşılanabilmesinde yaşanan güçlük nedeniyle dünyada tarım sektörüne verilen önem ve destekler artarken, Türkiye'de tarım sektörünün ihmal edildiğini öne süren Demir, şöyle konuştu:

''Türkiye'de tarım sektörüne yeterince destek olunamadı. Tarımsal üretimde artış sağlayacağı bilinen projelerin uygulanmasında kararlı davranılmadı. Örneğin 2004 yılında '1000 Köye 1000 Ziraat Mühendisi' projesi başlatıldı. Proje ile 10 bin ziraat mühendisinin kırsal yerleşim yerlerinde çiftçilerle buluşturulacağı açıklandı. Tarım sektörünü ilgilendiren pek çok proje gibi bu proje de ihmal edildi, unutuldu, projeye ilişkin verilen sözler yerine getirilmedi. Proje aksayan yönleri gözden geçirilerek çok daha etkin bir biçimde hayata geçirilmeli'' dedi.

Demir, zengin bir tarım potansiyeline ve on binlerce ziraat mühendisine sahip bulunan Türkiye'nin, ''tarımda kendi kendine yetebilen şanslı ülkeler'' arasından çıktığını, her geçen yıl daha fazla çeşit ve miktarda tarımsal ürün ihraç eden ülkeler arasına katıldığını, bundan en fazla üzüntü duyan kesimin ziraat mühendisleri olduğunu ifade etti.

''1000 Köye 1000 Ziraat Mühendisi'' projesi kapsamında görev verilen ziraat mühendislerinin yaşadıkları kaygı ve olanaksızlıklara rağmen önemli işler başardıklarını ifade eden Demir, ''AB'nin hibe fonlarından kaynak alınarak gerçekleştirilen tarımsal projelerde bu mühendislerin büyük emeği var. Bunu kimse inkar edemez'' diye konuştu.

''Bir tek ziraat mühendisini heba etme hakkına sahip bulunmayan Türkiye'de binlerce ziraat mühendisi işsiz'' diyen Demir, proje kapsamında istihdam edilen ziraat mühendisi sayısının hızla artırılmasının, Türkiye'de tarımın sürdürülebilirliğini sağlayacağını, üretimde verimliliğin ve sektörün rekabet gücünün artmasına önemli katkı yapacağını bildirdi.

GAZETEPORT