Ulusal Teftiş Kurumu'nun raporuna göre yetkililer, göçmenlik işlemlerini kolaylaştıracak bir program ısmarlayıp 2 bin kişiyi işten çıkarmaya karar vermişti.

Fakat 385 milyon sterlin harcanan programın gecikmesine rağmen, işten çıkarmalar devam etti.

Beklenenden daha fazla sayıda Sınır İdaresi çalışanının tazminatlarını alıp ayrılmak istediği ve bunların çoğuna izin verildiği belirtiliyor.

Raporda bir yıl geciken yeni sistemin, bütçesini şimdiden 28 milyon sterlin aştığı ve istenen özelliklerin çoğunu da taşımadığı kaydedildi.

Ayrıca program devreye girene dek, işten çıkarmaların durdurulması tavsiye edildi.
Muhalefet hesap soruyor

İngiltere'de geçen yıl da yüzbinlerce kişinin gereken kontroller yapılmadan ülkeye girişine izin verildiği ortaya çıkmıştı.

Büyük tepki toplayan bu skandalın ardından hükümet Sınır İdaresi'ni ikiye bölmeye karar vermişti.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge Göç Bakanı Chris Bryant "Bu muazzam küçülme operasyonu ve devam eden kesintiler yüzünden, sınırlarımızı korumak için Heathrow ve Stansted gibi havaalanlarına ek elemanlar getirilmekte, fazla mesai ödenmekte, bu personelin yol ve diğer masrafları karşılanmakta, yerel otellerde hatta bazen 4 yıldızlı otellerde barındırılmaktadır." dedi.

Bryant "İçişleri bakanının çok ciddi sorulara yanıt vermesi gerekiyor: Bu masrafı vergi mükelleflerine nasıl anlatacak?" diye konuştu.