Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti'nde yapılan kazılarda bin 800 yıl önce yapılan mezar hırsızlığı ortaya çıkarıldı. Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç Dr. Ertekin M. Doksanaltı, o dönemdeki inanca göre ölenlerin kullanması için mezarlara bazı kap ve özel eşyalar konulduğunu hatırlatarak, "Yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu belirlenen anıt mezarın ilk sahiplerinin gömülmelerinden 500 yıl sonra, mezar soyguncuları ana kayaya oyulmuş mezar odasına girerek mezar hediyelerini yağmalamış. Mezar sahibinin ölümünden sonraki yaşamında kullanması için bırakılan kapları ve özel eşyaları soyguncular tarafından kırılmış ve dağıtılmış vaziyette bulduk" dedi. Mezarı yağmalayan soyguncuların hırsızlık sırasında kullandıkları eşyalara da rastladıklarını belirten Doç. Dr. Doksanaltı, "Kaçarken mezarda unuttuklarını düşündüğümüz bin 800 yıl öncesine ait pişmiş topraktan bir kandil ile çaldıkları değerli eşyalar arasından düşürdükleri anlaşılan altın elbise süsü de bulduk. Yani o dönemin mezar soyguncuları, günümüzün tarihi eser kaçakçılarından daha önce davranmış" diye konuştu.

HÂLÂ SOYGUN GİRİŞİMLERİ VAR
Antik dönemin en büyük Nekropollerinden birine sahip olan kentte çok sayıda anıtsal mezar bulunduğunu da anlatan Doç. Dr. Doksanaltı, "Yapılan araştırmalara göre bu mezarların büyük bölümü daha antik dönemde soyulup yağmalanmış. Buna karşın günümüzde de hâlâ tarihi eser kaçakçıları tarafından soyulmaya çalışılıyor. Anıt mezarlar bu yüzden insan kaynaklı tahribata ve yıkıma uğruyor" dedi.

2 AYDA 70 BİN TURİST GEZDİ
2012 yılı çalışmalarında Dionysos Tapınağı, Propylon giriş kapısı, Stoa yapısı ve sütunlu galeriden oluşan Dionysos terasındaki sütunların tekrara ayağa kaldırılması ve genel restorasyon çalışmasının altyapısının hazırlanacağını söyleyen Doç. Doksanaltı, 2 ayda yaklaşık 70 bin yerli ve yabancı turistin gezdiği Knidos'un özellikle bu bölümünde çevre düzenlemesi çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin de uzun yıllar herhangi bir araştırma yapılmayan antik kentte, bu süreçte çok sayıda illegal kazı girişiminde bulunulduğunu ve güvenlik güçlerinin desteğiyle bu kaçak kazılarla mücadele ettiklerini söyledi.