BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, CHP
Genel Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun
kimliği ve mezhebi ile alakalı olmadıklarını belirterek,
"O değerleri taşıyıp taşımadığına, layık olup
olmadığına bakacağız" dedi.

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, partilerinin üye ve yöneticilerine yönelik operasyonların sürdüğünü, tutuklu partililerin 13 aydır mahkeme önüne çıkarılmadığını söyledi.

"Son dönemlerde üniversitelerde de Kürt kökenli öğrencilere yönelik baskı ve şiddet uygulandığını" öne süren Kışanak, "üniversiteler üzerinden etnik çatışmaların ortaya çıkarılmak üstendiği" görüşünü savundu.

Üniversitelerde yaşanan olayların sorumlusunun hükümet olduğunu iddia eden Kışanak, olaylarla ilgili ne bir soruşturma yapıldığını ne de sağduyu çağrısında bulunulduğunu iddia etti. Gültan Kışanak, "AKP'nin YÖK vasıtasıyla ele geçirdiği üniversitelerdeki tablo budur" dedi.

Kürt sorunu konusunda AK Parti hükümetinin çözümsüzlük politikası ürettiğini iddia eden Kışanak, Kürt sorununun askeri operasyonlarla değil, siyasi yollarla çözülebileceğini söyledi Başbakan Erdoğan'ın sık sık "hukukun üstünlüğü mü üstünlerin hukuku mu?" diye sorduğunu, bunu yerinde bir soru olarak gördüklerini belirten Kışanak, "Biz de kendisine aynı soruyu soruyoruz. Üstünlerin hukukunun temsilcisi AKP hükümetidir, Başbakan Erdoğan'dır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "bir yurt dışı gezisine giderken yaptığı açıklamada, Kürt sorununun, ülkenin en önemli sorunu olduğunu söylediğini" ifade eden Kışanak, "Geçen yıl da bunu söylemişti. Sayın Cumhurbaşkanı bu sözünüzün üzerinden bir yıl geçti. Bu ülkenin en yetkin makamında bulunuyorsunuz. Şu bir yılın tablosunu alın önünüze koyun. Bu söylediğiniz söze denk düşen bir gelişme var mı? Biz, artık 'Bu sorun büyüktür, önemlidir' lafını duymak istemiyoruz.

Çözüm öneriniz denir onu duymak istiyoruz" diye konuştu.

-ZONGULDAK'TAKİ GRİZU PATLAMASI-

Gültan Kışanak, Zonguldak'ta 30 kişinin hayatını kaybettiği olayı "kaza ya da kader değil, cinayet olarak değerlendirdiklerini" söyledi. Türkiye'de maden ocaklarında yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Kışanak, devletin kömür işletmelerini özel işletmelere devrettiğini, özel işletmelerin de buraları taşeronlara devrettiğini anlattı.

Kapitalist sistemlerde daha fazla kar etmek için emek hakkı ve iş güvenliği maliyetinden tasarruf sağlanmak istendiğini belirten Kışanak, devletin de kömür ocaklarını taşeronlara devrederek bu maliyetten kurtarmak istediğini öne sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olayı değerlendirirken, yaşanmış daha kötü olayları örnek gösterdiğini ifade eden Kışanak, Erdoğan'ın "kötünün kötüsünü göstererek, halkı kötüye razı etmek istediğini" iddia etti.

-"KİMLİĞİ YA DA MEZHEBİ İLE ALAKALI DEĞİLİZ"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı görevine getirilmesini değerlendiren Kışanak, Türkiye'nin demokratik muhalefet sorunu ortadan kalkmış gibi görüntü yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

"Sorun vitrinin değil, zihniyetin değişmesidir" diyen Kışanak, şöyle devam etti:

"Bizi, partinin başına kimin geldiği ilgilendirmez. Bizi zihniyet değişikliği ilgilendirir. Kürt sorunu konusunda CHP'nin yeni yönetiminin yaklaşımı ne olacak, bunu bekliyoruz. Parlamentoda, şimdiye kadar, demokratikleşme konusunda verdiğimiz teklif ve araştırma önergelerimizi desteklemediler. Demokratik siyaset istiyorsanız BDP'nin politikalarını destekleyin.

Kimse vitrin değişikliği üzerinden ya da doğuştan gelen kimlikleri kullanarak herhangi bir demokratik özelliğe kavuşamaz. CHP Genel Başkanlığına seçilen Sayın Kılıçdaroğlu'nun kimliği ile mezhebi ile de hiç alakalı değiliz. O değerleri taşıyıp taşımadığına, layık olup olmadığına bakacağız. Sayın Kılıçdaroğlu, Kürt sorunu konusunda yaklaşımı ile ilgili ipucu verdi. 'Kürt sorunu' demekten imtina etti ve sorunu ekonomik, yoksulluk sorunu olarak tanımlamak istedi.

Sayın Kılıçdaroğlu'na soruyoruz. Sayın İnönü'nün hazırladığı 'Kürtler'i batıya nasıl göç ettirebiliriz, ekonomik olarak nasıl zor durumda bırakabiliriz' konulu raporu Sayın Ecevit'in arşivinde gazeteciler tarafından bulundu.

Kılıçdaroğlu, bilmiyorsa gitsin baksın ve öğrensin. Kürtler yoksul olduğu için Kürt sorunu çıkmadı, Kürtler farklı bir kimliğe sahip oldukları ve bu kimliği onuruyla taşımak istediği bu ülkede eşit yurttaş olarak yaşamak istediği için yoksulluğa mahkum edildi. Bunun üzerinden siyaset yapmak CHP'ye düşmez, CHP bunun vebalini taşıyor. CHP önce bu politikaları değişsin."

Vatan