Mardin Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Oktay Baygün, yaz aylarında klimanın sürekli açık tutulması ve bulunduğu mekândaki konumunun hatalı olması yüzünden boyun, göğüs ve omuza gelen klima akımlarının hastalıklara neden olduğunu söyledi. Baygün, "Klimaların önünde uzun süre durmamak gerekir. Klima akımına direkt maruz kalmamak için uzak mesafede oturmak gerekir. Klimalı mekânlardan güneşli havaya çıkma ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girmek insan vücuduna çok büyük zarar veriyor." dedi.

Klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için havayı yavaş yavaş soğutmak gerektiğini kaydeden Dr. Oktay Baygün, sözlerine şöyle devam etti: "Klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılması gerekir. Çok sıcaktan ve çok terliyken klimalı ortama geçmenin vücut ısısını birden bire düşürdüğü için kas ve iskelet ağrılarına neden oluyor. Bilinçsiz kullanım özellikle kas romatizması, kireçlenme, astım ve üst solunum hastası olan vatandaşları büyük ölçüde etkiliyor."

Vücuda gelen klima akımlarının zatürreye neden olabileceği bilgisini veren Baygün, "Bakım yapılmamış klimalarda çeşitli mikroplar ürüyor. Klimaların ortamdaki nemi kurutarak burun ve solunum yollarını koruyan mekanizmayı bozuyor. Bu da çeşitli enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Mümkün olduğu kadar klimalardan uzak yerde oturmak, ayrıca haftada bir kez dahi olsa klima temizliği yapılması çok önemlidir." uyarısında bulundu.