Sağlıklı kentlerin oluşturulabilmesi için en büyük görevin vatandaşlara düştüğüne değinen Vali Mustafa Malay, bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin de taşın altına elini sokması gerektiğini anımsattı. Türkiye"de birçok belediyenin alt yapıya önem vermediğinin altını çizen Vali Malay, “Belediye başkanlarımız göstermelik üst yapı süslemelerini yapmayı tercih ediyor. Bununla birlikte bilinçsiz yapılaşma kentlerimizi tehdit ediyor. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesinin Türkiye"de turizmin ilk başladığı yer olan Kuşadası"nda yaşanıyor. Rant uğruna ortaya çıkan çirkin yapılaşma herkesi üzüyor. Kuşadası"na bir defa gelen bir daha gelmek istemiyor. Yeşil alanlarımız ve verimli tarım topraklarımız bilinçsizce heba edilmiş. Gelişmiş ülkelerde yeşil alanlara yapı izni verilmezken, bizde rant için yağmalanıyor” dedi.
Sağlıklı kentlerin temelini sağlıklı nüfus artışının sağladığına işaret eden Vali Malay, Aydın"ın 3"te 1 nüfusunun göç ile geldiğinin altını çizen Vali Malay, şunları söyledi: “Nüfusun sürekli olarak sağlıksız bir şekilde artması beraberinde bir takım sorunları da doğuruyor. Nüfus artıkça hastaneler, okullar ve diğer tüm kamu kurumları yetersiz geliyor. Nüfus artışıyla birlikte verilen hizmetlerin kalitesi ve ulaştığı insan sayısı da artıyor. Bu nedenle bulunduğumuz yerlerde nüfus artışını kontrol altına almamamız gerekiyor”
Nüfus artışıyla birlikte ortaya çıkan sorunların başına gelen çöp sorununun geldiğine değinen Vali Malay, küçük belediyelerin tek başına bu sorunla mücadele edemediklerine dikkat çekti. Bu sorunun çözümü için tüm belediyelerin ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Malay, 29 Mart mahalli idare seçimlerinin tamamlanmasının ardından “Aydın Belediyeler Birliğinin” kurulması için çalışma başlatacağını ve bu sayede il genelinde yaşanan sorunları birlik içerisinde çözmeyi planladığını sözlerine ekledi.