Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nce yapılan açıklamada, 14 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel taciz suçlamasıyla tutuklanan Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen rapor sonrası tahliye edilmesinin kamuoyunda haklı bir infialle karşılandığına dikkat çekildi. Türk Tabipleri Birliği'nin konunun aciliyetini göz önünde tutarak Adli Tıp Kurumu'nun raporunu öncelikle usul açısından değerlendirdiğinin belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Yapılan değerlendirme sonucunda söz konusu raporun hukuken yok hükmünde olduğu anlaşılmıştır. Bu durunda Hüseyin Üzmez eğer basında yer aldığı gibi bu rapora dayanarak tahliye edilmişse ilgili mahkeme kararının gözden geçirilmesi, yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir."

OLAY VE MAHKEME SÜRECİ

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 26 Nisan'da düzenlenen operasyonda, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi B.Ç'ye (14) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Yazar Hüseyin Üzmez, Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı. B.Ç, annesi Livaze Ç'nin de tutuklandığı operasyonun ardından devlet tarafından koruma altına alınmış, Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki bir yurda yerleştirilmişti.

Davanın ilk duruşmasında Üzmez'in cinsel tacizde bulunduğu öne sürülen 14 yaşındaki B. Ç.'nin yurtta teyzesine Üzmez'in kendisine dair herhangi bir cinsel istismarda bulunmadığını belirterek mahkemede de tacize uğramadığını söyledi. Üzmez ise, daha önceki ifadesini yenileyerek iddiaları kabul etmedi. Hüseyin Üzmez ayrıca üzerine atılan suçlamaları redderek Türk adaletine güvendiğini ve tahliyesini istemişti.

B.Ç.'nin annesi Livaze Ç'de, "suçsuz olduğunu belirterek, benim 3 çocuğum var ve bunlar okula gidiyorlar. Başlarında kimse yoktur. Çocuklarım mağdur oluyor, ben başlarında olmak istiyorum, bu nedenle tahliyemi istiyorum." demişti.

Üzmez'le ilgili geçen ay yapılan ilk duruşmada, mahkeme heyeti B.Ç.'nin yaşanan olaydan ne kadar etkilendiğinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'nda muayene edilmesini istemişti.

Uludağ Üniversitesi'nde yapılan inceleme sonucu mağdure B.Ç.'nin herhangi bir bedensel ve ruhsal olarak olaydan olumsuz etkilenmediğine karar vermişti. Ardından daha ayrıntılı bir rapor isteyen mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nden B.Ç'nin geniş kapsamlı sağlık raporunu istedi.

İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi tarafından yapılan muayene ve hazırlanan 17 sayfalık raporda,B.Ç.'nin psikolojisinin olaydan dolayı bozulmadığı görüşüne yer verilmişti.

Üzmez de Adli Tıp Kurumu'ndan gelen adli rapor ve tanıkların ifadeleri sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
SABAH