Profesör Jack Gallant ve Shinji Nishimoto’nun önderliğindeki ekibin yaptığı deneylerde, hareketler ya da duygular sırasında beyinde hangi bölgelerin aktivite gösterdiğini saptama tekniği olan fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) işlemi uygulandı. 3 kişiye rastgele videolar izletildi. Düşüncelerin neye benzediğini gösterebilecek bu çalışma sayesinde, izletilen videolar ile beyin dalgalarıyla alınan görsellerin uyumlu olduğu tespit edildi. Beynin o sırada ne algıladığı gerçek bir görüntüye dönüştürülmüş oldu.
 
Sonuçların bazıları neredeyse birebir uyuşuyor. Ancak diğerlerinde, izletilen videoda yer alan insandan farklı ya da benzer kişilerin beyinde oluştuğu görülüyor. Bu noktada deneğin kendi anıları ve tecrübelerinin etkili olduğu düşünülüyor.
 
Yöntem, şimdilik sadece deneklere izletilen videoların beyindeki yansımalarını görme imkanı veriyor. Ancak rüyalar ve hayaller gibi zihnimizin içerisinde yer alan görsellerin yakın gelecekte başkaları tarafından daha net bir şekilde izlenebilir hale gelebileceği belirtiliyor.
 
Gallant ve Nishimoto, sürekli geliştirilen bu teknoloji sayesinde sözlü iletişim kuramayan felçli ya da komadaki hastaların neler düşündüklerini daha iyi anlayabilmelerinin mümkün olabileceğini ifade ediyor.
 
Araştırma sonuçları, bilim dergisi Current Biology’nin bu ayki sayısında yayınlandı.