Söz konusu teknolojiyi Türkiye'ye getiren Caretta Yazılım Genel Müdürü Selçuk Kumbasar, "Tobii Assistive ürünleri doğuştan engelli çocuklara da hayatı öğretiyor. Bu çocuklar, dünyayı ve iletişim kurmayı bu yazılımlar sayesinde öğrenip, iletişim yeteneğini geliştirebiliyor." dedi.

Tobii Assistive ürünleri hareket kabiliyetini kaybetmiş hastalarda sadece gözler yardımı ile iletişim kurulmasını sağlamakla kalmayıp; aynı zamanda iletişim yeteneğini kaybetmiş ya da kısmi olarak sürdürebilen hastaların da bu yöndeki yeteneklerini artırmaya yönelik donanım ve yazılım çözümleri sunuyor.

Hastalar veya engelli vatandaşlar söz konusu teknolojiyi kullanarak internetteki sosyal paylaşım sitelerinde arkadaşları ile yazışabiliyor. Ürünlerin fiyatları istenen özellikler ve modüllere bağlı olarak 7-20 bin Euro arasında değişmektedir.

Şu anda sadece peşin fiyatına satılan ürünleri ihtiyacı olan ama ödeme zorluğu çeken engelliler için çeşitli firmalar ile sosyal sorumluluk kampanyaları düzenlemeyi planladıklarını aktaran Kumbasar, "Kredi ve taksitle satış imkânına maalesef sahip değiliz. SGK ile kısa zamanda görüşmelere başlayacağız." dedi.

Türkiye'de toplamda 800 bine yakın felçli olduğunu ve bu felçlilerin yüzde 10'unun Tobii Assistive ürünlerinin alanına girdiğini tahmin ettiklerini aktaran Kumbasar, amaçlarının hem sosyal sorumluluk kampanyaları hem de SSK ile yürütülen çalışmalarda bu ürünleri yapabildikleri kadar çok kişiye ulaştırmak olduğunu söyledi.

Göz kontrol sistemi nasıl çalışıyor?

Ürünün çalışma prensibi kızılötesi (infrared) teknolojisine dayanıyor.

Infrared kaynaklardan kullanıcıların gözlerine kızılötesi ışın yansıtılıyor ve toplanıyor.

Bu yansımalardan kullanıcının ekran üzerinde nereye baktığı tam olarak tespit ediliyor.

Daha sonra göz kontrolü (eye control) yazılımları sayesinde kullanıcının uzun süre baktığı noktaların seçilmesi sağlanıyor.

Özel ihtiyaçları olan kişilere yönelik geliştirilmiş yazılımlar sayesinde de kullanıcılar, belirli aplikasyonları kolaylıkla gözleriyle yönetebiliyor.