Bilgi geliyordu, ancak, delil bulamadığım için işlem yapmadım” dediği öğrenildi

Ergenekon soruşturması kapsamında, İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz ile Fikret Seçen"e Genelkurmay Başkanlığı dönemindeki darbe girişimleri iddiaları nedeniyle ifade veren emekli Orgeneral Hilmi Özkök"ün, “Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım” dediği öğrenildi.
Milliyet"in, ifadesinin içeriğine ilişkin bilgisine başvurduğu Özkök, “Hukuki süreçle ilgili hassasiyetimi biliyorsunuz. Hukuki sürecin sonunda her şey açığa çıkacaktır” dedi.
Eski Genelkurmay Başkanı Özkök"ün Ergenekon savcılarınca tanık olarak dinlendiğini açığa çıkartan Milliyet, “soruşturmanın en kritik ifadesi” olarak gösterilen bu metinde yer alan çok önemli başlıklara ulaştı.

Tefrik edildi
İkinci Ergenekon iddianamesinde, eski Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur"un, dönemin kuvvet komutanları Org. Aytaç Yalman, Org. İbrahim Fırtına ve Org. Özden Örnek"le birlikte bazı darbe planları yaptığı ileri sürüldü.
Öz"ün de aralarında bulunduğu Ergenekon savcıları, Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven adlı darbe planlarının detaylarına da iddianamede yer verdi. Savcılar, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek"e ait olduğu iddia edilen “Darbe Günlükleri”ne iddianamede geniş yer ayırdı. İddianamede, bu konularla ilgili soruşturmanın “tefrik” (ayırma) edildiği belirtildi.

20 sayfalık
Öz ile Seçen, tefrik edilen darbe girişimleri iddiaları dosyasıyla ilgili olarak, 25 Nisan"da gittikleri İzmir"de, daha önce Milliyet"e, “Hukuk çağırırsa icabet etmek gerekir diye düşünürüm. Sanık veya tanık olarak mahkeme çağırırsa "gitmem" denilemez” açıklamasını yapan Özkök"ün ifadesine başvurdu.
“Bilgi sahibi” sıfatıyla İzmir Adliyesi"ndeki özel bir odada ifade veren Özkök"ün tutanağının yaklaşık 20 sayfa olduğu öğrenildi.

Neden işlem yapmadı?
Özkök"ün, darbe girişimi iddiaları konusunda, “Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım” dediği öğrenildi. Bu konuda daha önce “Girişimleri biliyorsa, neden işlem yapmadı?” şeklinde eleştirilere uğrayan Özkök, böylece, işlem yapmamasının nedenini de açıklamış oldu.
Özkök"ün ifadesinde, Ergenekon davasının en önemli sanıklarından Eruygur"un, Jandarma Genel Komutanlığı döneminde en yakın çalıştığı isimlerden olan, eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz"le ilgili iddialara da değindiği anlaşıldı.
Özkök"ün, çok sayıda kişinin telefonunu mahkeme kararı olmaksızın dinlettiği, kendisini ya da Eruygur"u ziyarete gelen kişilerin konuşmalarını kayda aldığı öne sürülen Ersöz için, “Ersöz"ü çağırıp görüştüm. İllegal telefon dinlemeleriyle ilgili konuştum. "Bu konular nedir?" diye sordum. Bana, "Bunlar söz konusu olamaz" dedi” şeklinde ifade verdiği öğrenildi.

8 saatlik ifade
Özkök"ün ifadesine, 3. veya 4. Ergenekon iddianamesinde yer verileceği bildirildi. Milliyet"in, ifadesinin detaylarıyla ilgili dün bilgisine başvurduğu Özkök, hukuki sürecin devam ettiğini, bu konularda konuşmasının uygun olmayacağını belirterek, “Hukuki süreçle ilgili benim hassasiyetimi biliyorsunuz. Hukuki sürecin sonunda her şey açığa çıkacaktır” dedi.
Ergenekon savcılarına ifade vermeden önce Genelkurmay Adli Müşavirliği"ni arayarak hukuki destek aldığını söyleyen Özkök, sorgunun yaklaşık 8 saat sürmesini ise “8 saat sürdü ama aralar verildi. Savcılarla köfte ekmek yedik” diye açıklamıştı.



"Star"ın haberine yorum yapmam faydasız"
Star gazetesinde dün yayımlanan habere göre, Ergenekon savcılarına, “Türkiye tarihinde kimsenin cesaret edemediği bir soruşturma başlattınız” dediği iddia edilen Özkök, bu konuda da Milliyet"e şunları söyledi: “Haberi okudum. Takdir edersiniz ki, "öğrenildi, kaydedildi, belirtildi, deniliyor" gibi kaynak gösterilmesine kılıf olan kelimelerle kurgulanmış yazılara, haberlere yorum yapmam fayda yaratmaz. Her şey hukuki süreç sonunda açığa çıkacaktır.”



Günlükte "Belgeler elinde" iddiası
2. İddianame"nin 269. ve 270. sayfalarında yer alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Özden Örnek"e ait olduğu öne sürülen “Darbe Günlükleri”nde, Özkök"ün darbe girişimlerinden haberdar olduğunun iddia edildiği ifadeler yer alıyor:
15 MART 2004: “Sabah bir ara beni Jandarma Genel Komutanı aradı. "Genelkurmay Başkanı her şeyi biliyor. Biraz önce beni aradı. Hemen öğleyin bir araya gelmemiz lazım" dedi. Kendisine neleri bildiğini sordum, jandarma tesislerinde Ömer İzgi ile yemek yediğimizi biliyor. Hemen hemen her şeyi biliyor, dedi.”
16 MART 2004: “Genelkurmay Başkanı"nı görmeye gittim. Sonra oturduk ve bana TSK"da bölünmüş bir görüntü olduğunu ve bazı davranışların çok kötü değerlendirmelere neden olduğunu anlattı. Bizim yaptığımız bazı girişimler ve bilhassa Jandarma Genel Komutanı"nın girişimlerinin hemen hepsinden haberi vardı. Jandarma Genel Komutanı"nı nedense hedef olarak almıştı. "Bütün belgeler elimde, bunları devletin arşivlerine geçireceğim, bu tarihi bir görevdir. Şener"in yaptıkları yetkisini aşmaktadır. Kendi tesislerinde eski Meclis Başkanı ve rektörler ile de görüşme yapmış. Bunları nasıl yapar" dedi...

Milliyet