Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Su Sektörü İçin Türkiye"ye Kapasite Desteği” başlıklı bilgilendirme toplantısı, Çevre ve Orman Bakanlığı Proje yöneticilerinin katılımıyla bugün Kuşadası Charisma Otelde gerçekleştirildi.
Büyük Menderes Nehir Havzası Yönetim Planının sürdürülebilir olması açısından tamamlanan karakterizasyon raporunun uygulama bölgesine tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Uşak Valisi Kayhan Kavas, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Aydın Vali Yardımcısı M. Suphi Küspeci, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel ile birlikte konuyla ilgili bürokratlar katıldı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından sırasıyla Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Aydın Vali Yardımcısı M. Suphi Küspeci, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Denizli Valisi Yavuz Erkmen açılış konuşmalarını yaptı.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “Birliğin çalışmalarına üzerimize düşen noktalarda gerekli yardımı her zaman yapmaya hazırız. Toplantının verimli geçmesini diler, tüm katılımcılara teşekkür ederim” dedi.
Aydın Vali Yardımcısı M. Suphi Küspeci de, “Menderes Nehrinin kurtarılması amacıyla kurulan Birliğimizde projenin amacı AB"ye katılım tarihine kadar AB su ve çevre müktesebatının Türkiye"ye tam olarak uygulanmasıdır” diye konuştu.
Uşak Valisi Kayhan Kavas ise, “Büyük Menderes Havzasındaki yönetim planı, Büyük Menderes çevresinde yaşayan herkesi kapsamaktadır. Proje için bir buçuk yılı aşkın çalışmalar devam etmektedir. Uygulamalarımızı hep birlikte yapalım ve sonuçlarını hep birlikte görelim. Planın hazırlanma sürecinde herkes plan hakkındaki düşüncelerini belirtsin. Daha sonrada önümüze herhangi bir problem çıkmasın. Birliğe şu anda Denizli, Uşak ve Aydın illeri üye durumunda ancak Büyük Menderes Nehrinin Dinar"dan doğduğu belirlendiği için Birliğe Afyon ili de önümüzdeki aylarda dahil olacak” şeklinde konuştu.
Denizli Valisi Yavuz Erkmen de, şunları söyledi: “Konunun çok iyi incelemesi gerekir. Bu projenin hayata geçirilebilmesi için somut çalışmalar yapılmalı ve rafa kaldırılmamalı. Biz gereken desteğin verileceğine inanıyoruz. Her ilin kendine göre plan ve projeleri vardır. Tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Birlik ve beraberlik içinde projenin gerçekleşmesi için çalışmalarımız devam edecek”
Açılış konuşmalarının ardından Proje Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Henk Sterk tarafından Su Yönetimi Projesi hakkında sinevizyon eşliğinde ayrıntılı bir sunum yapıldı ve karakterizasyon raporu sunuldu. Sterk yaptığı sunumda su yönetimlerindeki önemli konuların dört ana başlıkta toplandığını belirterek bunların noktasal kirlilik kaynakları, hidromorfoloji yayılı kirlilik kaynakları ve su kıtlığı olduğunu sözlerine ekledi.