AYDINPOST HABER SERVİSİ

Tahir Bey Bize Kendinizden bahseder misiniz?
1978 yılında Aydın/Yenipazar'da doğdum. Çocukluğumdan beri ticarete meraklıydım,  babamın mesleğini merak eder, onun yolundan gitmek isterdim. Liseyi İzmir Özel Türk Fen Lisesi'nde okudum. Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezunum. Evliyim. Bir  oğlum var. Çocukluğumdan beri bu sektörün içinde olmam, ticarete bu denli sıcak olmamı sağladı. Her zaman içimde bir istek vardı. İstek olmadan başarı asla gelmez. 2001 yılından beri bu sektördeyim. 
 
Tahir Bey şirketinizin kuruluş öyküsünden söz eder misiniz ?
Şirketimiz 1983 yılında, Babam Mehmet Nihat Bilge tarafından  Aydın’da, Adnan Menderes Bulvarı'nda  hizmet vermeye başladı.  Ama bulvarda hırdavat satışının çok yoğun olamayacağını görünce sanayi bölgesine taşındık. Perakende olarak hırdavat satışı yapıyorduk. Şu an  toptan hırdavat satışı yapıyoruz. 3 seneden beri, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Kayseri ve Karadeniz'de dahil tüm bölgelere dağıtım gerçekleştiriyoruz. 8 pazarlamacı arkadaşımızla beraber güçlü ve sağlam bir satış ekibimiz var. Bilgesan olarak Aydın'da 60 çalışanımız mevcut. Buradaki çalışma alanımız, 2000 m² kapalı alana kurulmuş durumda. Ama ilerisi için  daha büyük bir tesise geçmeyi planlıyoruz. Mart ayında, İzmir'de ilk şubemizi açtık. Oradaki yerimiz  1000 m². Çiğli'deki fabrikalara malzeme desteği sağlamak ve lojistik anlamda kuvvetli olmak için bu yatırımı yaptık. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyon TL yatırımla hizmet vermeye başladık. Günden güne bölgedeki gücümüz  artıyor.
 
Genelde firmalar büyük şehirlerden küçük şehirlere şube açarlar. Sizde bu durum tam tersi. Bundan sonra ki hamleniz ne olacak acaba?
Küçük bir şehirde başlayıp büyük şehirlere açılmak gerçekten zor. 2008 yılında İzmir'de yeni bir kadro ile yapılanmaya başladık.İlk başta sadece Ege Bölgesi sınırını düşünüyorduk. Pazarlama elamanları deneyimli, 15 ve 20 sene hırdavat sektöründe yer alan çalışanlardı. Hedefimiz ithalatdı. Bugünlerde ithalata da başladık. İthalatımızı artırıp daha geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet vermek istiyoruz. 2009'da krizde herkes geri çekilirken biz daha atak davrandık. Ürün yelpazesini artırdık. Az kazanıp çok ürün satarak reklam niteliğinde ismimizi duyurduk. İstanbul'da bir kaç firma ile karşılıklı alışveriş yaptık. Henkel ile çok büyük işlere imza attık. Henkel’de ciromuz ile o sene  Türkiye üçüncüsü olduk.  Bu başarımız  Henkel’in beklentilerinin çok üzerindeydi.Firma yetkilileri başarımızı biraz şaşkınlıkla ama kuşkusuz büyük bir memnuniyetle karşıladı. Geçen sene de Türkiye ikincisi olarak başarımızı sürdürdük. Hedefimiz bu sene Türkiye birincisi olmak. 
 
Pazarlama ağınız hangi şehirlere ulaşıyor?
İstanbul, Bursa, İzmir, Adapazarı, Eskişehir, Trabzon, Ordu, Çorum, Adana, Mersin, Konya, Muğla/Fethiye ve Aydın çevresi. Tüm Türkiye, şimdilik Doğu Bölgesi hariç ama orası içinde gündemde projelerimiz mevcut. Tabi ki de tüm Türkiye'ye Bilgesan güvencesini tanıtmak istiyoruz.
 
Türkiye'de birçok şehrin ve birçok büyük firmanın teknik hırdavat ihtiyacını karşılıyorsunuz. Yerel bir firma olarak bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?
Bizim gibi perakende satış yapan firmalara mal satıyoruz. Biz bunu, deneyimli ve bölgeleri çok iyi  tanıyan arkadaşlarla çalışarak gerçekleştiriyoruz. Gerçekten büyük şehirlerdeki rakiplerimiz varkentercih edilen bir firma olmamız güçtü. Ama fiyatımız makul, ürünlerimiz kaliteli olduğu için hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ticaret ahlakı ve güvenilir marka olmak… Bu ilkelere inancımızı büyük kentlerde de Bilgesan olarak ispatladık. 
 
Satış sonrası hizmetleriniz nelerdir?
Markası ne olursa olsun her zaman Bilgesan garantisi yanınızda. Hiç bir zaman müşterimizi yalnız bırakmıyoruz. Bütün sorumluluk bizde oluyor. Mesela bazı firmalar ürünü karşılamak istemiyor. Direkt müşteriye yansıtın diyor ama biz müşteri memnuniyeti bakımından gerekirse kendimiz karşılayıp sırf müşteri zor durumda kalmasın demeyi tercih ediyoruz. Bu anlamda müşterilerimizin Bilgesan güvencesinin daima yanlarında olduğunu bilmesini istiyoruz.
Firmanız bünyesinde satışını yaptığınız markalar hangileri ?
Henkel ve Henkel yapı kimyasalları, Bosch elektrikli ev aletleri, İzeltaş El Aletleri, Rico El Aletleri, Derby yapıştırma ürünleriCrownFlex ve MaxExtra elektrikli ev aletleri, Karbosan Zımpara ürünleri, 404 kimyasalları, Loctite Endistüriyel ürünler, Yıldız Gaz Ürünleri, Dayson ürünleri gibi daha bir çok farklı ürünün satışını yapıyoruz. Bu anlamda daima sektörün en güvenilir ve en kaliteli markaları ile çalışmayı ilke haline getirdik. 
 
Kendinize ait bir marka yaratmayı düşünüyor musunuz?
Kendimize ait bir markamız var zaten. Markamız BSN. Bu markamızın çatısı altında, Çin'den eldiven ve yağmurluk ithal ediyoruz. Diğer yandan Bilgesan olarak bu kadar kısa sürede ismimizin duyulması ise Henkel'in elindeki WD 40 pas çıkartıcı  sayesinde oldu. Dünyaca bilinen bir markadan stoklarındaki tüm malı almamız piyasada gerçekten dikkat çeken bir gelişme oldu. Tüm  WD 40'ı deyim yerindeyse tek kalemde kapatan firma olarak tüm Türkiye'de bizi konuştular. Ulusal kanallara haftalarca reklam versek Ülke çapında tanınmamız açısından WD 40 hamlemiz kadar etkili olurmuydu bilmiyorum. Bunun yanında, kendi markamız olan BSN’ye Aydın halkından çok büyük bir destek bekliyoruz. 
 
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz, son olarak, eklemek istedikleriniz nelerdir ?
5 yaşından beri işyerimde yerleri de sildim, mal da kaldırdım, cıvata kutularını da taşıdım. İşe olan sevgimiz ve saygımız bizi buralara getirdi. Şimdi, benim oğlum da aynı şekilde. Cuma günleri işyerine gelir yerleri süpürür. Ticaretin ve para kazanmanın zor olduğunu öğrensin istiyorum. Ticarette başarıya giden yolun özveriyle çok çalışmaktan geçtiğine inanıyorum.  Biz Bilgesan olarak Aydın'da doğduk ve Aydın'ı tüm Türkiye'de tanıtmak ismini duyurmak istiyoruz. Şimdi ben Aydınspor 1923'ün yönetim kurulundayım. Kulüp yöneticileri olarak Aydın halkının takımımızı sonuna kadar desteklediğini görmeyi arzu  ediyoruz.
tahir-bilge-magaza-calisanlari-ile.jpg
 
izmir-cigli-subesi.jpg