Cumhurbaşkanı Gül"ün milli maç için Ermenistan"a yaptığı ziyareti "bilgece" olarak değerlendiren Ermeni Dışişleri Bakanı, "Önkoşulsuz olarak diplomatik ilişkiye ve sınırların açılmasına hazırız. Türkiye"den de aynı adımı bekliyoruz" dedi.

ERMENİSTAN Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Eylül"deki Ermenistan - Türkiye Dünya Kupası eleme maçı için Erivan"ı ziyaret etmesinin "bilgece bir hareket" olduğunu söyledi. Nalbantyan, ziyaretin ilişkileri normalleştirdiğini belirterek, "Ermenistan olarak önkoşulsuz olarak diplomatik ilişkiye ve sınırların açılmasına hazırız. Türkiye"den de aynı adımı bekliyoruz. Bu bölgenin çıkarınadır" dedi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü Dönem Başkanlığı"nı 1 Kasım"da devralan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, dün İstinye"de bulunan KEİ Sekreteryası"nı ziyaret etti ve daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Nalbantyan şunları söyledi:

Türkiye"nin rol yapması mubah

"Maçtan sonra iki devlet başkanı görüştüler. Sonra mevkidaşımla yaptığım 2.5 saatlik görüşme beni iyimser kılıyor. Yapıcı ve açık açık görüştük, kararlılığımızı açıkladık. Bugün de mevkidaşımla görüşeceğiz. Türkiye ile sorunların olması diplomatik ilişki kurulmasına engel değildir. Sınırların açılması iki ülke yararınadır. Sorunların diplomatik yolla çözülmesi daha kolay olur. Türkiye, AB üyeliği için rol yapmak isteyebilir. Bu da mubahtır. İki ülke yetkilileri de kamuoylarına ilişkilerin iyi olduğunu anlatmalıdır. Bizler, Ermeni Diasporası"na "Soykırımı kabul ettirin" gibi laflar söylemeyiz, söylemedik de.

Obama ilişkileri etkilemez

Yeni ABD başkanı iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemez. Türkiye - Ermenistan ilişkileri birilerinin iyiliği için değil, iki ülkenin iyiliği için yapılıyor. İyileşme için şimdi doğru karardır ve iki ülkenin kararıdır. Başkalarına değil kendimize bakalım. Ben buraya Ermenistan"dan charter seferi ile iki saatte geldim. Türk şirketleri de Ermenistan"a uçmak isterse neden olmasın. Ekonomimiz ve turizm gelişir."

Sarkisyan maça gelecek

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan"ın, Ekim 2009"da yine milli maç için Abdullah Gül"ün davetini kabul ettiğini de açıklayan Edward Nalbantyan, "Büyük bir ihtimalle de gelecek" dedi. Karabağ sorununa ilişkin olarak da Moskova"da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin katılımıyla yapılan üçlü zirvenin çok olumlu bir toplantı olduğunu ifade eden Nalbantyan, Moskova deklarasyonunun açıklanmasının önemne ve ilk defa böyle bir belgenin imzalandığına dikkat çekti.

Cemaate konuştu

Nalbantyan, Kumkapı"daki Ermeni Patrikhanesi"ni ziyaret ederek Ermeni cemaatine hitap etti. Nalbantyan, Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinden memnun olduğunu belirterek, "İyimserim, ümit ediyorum ki meslektaşım da aynı iyimserlikle birazdan benimle görüşecek" dedi. Patrik vekili Sıvacıyan da "Biz cemaat olarak eşit bir şekilde hem Türküz hem Ermeniyiz. Biz inanıyoruz ki binlerce yıl Türkler ve Ermeniler bir arada yaşayacak" diye karşılık verdi.

Babacan:Amaç normalleşme

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan"lı meslektaşı Edvard Nalbantyan ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Four Seaosons Otel"de dün akşam yaklaşık 2 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Babacan, "Amacımız ikili ilişkilerin normalleşmesi" dedi.

Bazı detayları görüşüyoruz

TÜRKİYE"nin "tarihçiler komisyonu" gibi önerilerinin anımsatıldığı Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, pek çok komşu ülke arasında sorunların olduğuna işaret ederek "Ancak diplomatik ilişkilerde açık sınırlar olması gerekiyor. Bu koşullar altında görüşebilmek daha kolay olacaktır. Bu tür sorunları gidebilmek daha kolay olacaktır" karşılığını verdi. Nalbantyan, Türkiye ile Ermenistan arasında görüşülecek konular ve zaman çizelgesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, bir zaman çizelgesinin hızla oluşturulabileceğini belirterek ,"Ben önemli bir engel görmüyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi biz bazı detayları görüşüyoruz aslında. Diplomatik ilişkilerde olduğu gibi zaten uygun bir biçimde hazırlanması gerekiyor" dedi.

Hürriyet