Avrupa Parlamentosu, Türkiye"nin AB müzakereleri sürecini tartıştı. Avrupa Parlamentosu"nda düzenlenen Türkiye konulu panelde, AP üyelerinden Hıristiyan Demokrat Anna Bild, Kemalizm"in AB ile Türkiye arasında köprüler oluşturmak için en güzel alan olduğunu belirterek, “2007 seçimlerinde AKP yüzde 47 oy alınca kendine aşırı güven duymaya başladı ve AB üyeliği için çabalamaktan vazgeçti” dedi.

Liberal Andrew Duff ise “İç politikada Kemalizm ideolojisi ile Politik İslam arasında bir ikilem var” diye konuştu.

AB Haber'e göre, AP"de 30 Mart"ta düzenlenen Türkiye"deki gelişmelerin ve Türkiye"nin AB müzakereleri sürecinin tartışıldığı “Türkiye AB arasında kalıpları yıkmak ve köprüler oluşturmak” konulu panelde Anna Bild, Türkiye ile yaşanan problemlerin ilişkilerdeki anlaşmazlıklar olduğu görüşüne yer verdi.

Anna Bild, Kemalizm"in AB ile Türkiye arasında köprüler oluşturmak için en güzel alan olduğunu belirterek, “Fakat Kemalist düşünce Türkiye"de çok azaldı. 2007 seçimlerinde AKP yüzde 47 oy alınca kendine aşırı güven duymaya başladı ve AB üyeliği için çabalamaktan vazgeçti. Üstelik ana muhalefetin de görüşlerini dikkate almıyor. Kendi bildiğini yapıyor” şeklinde konuştu.

AP üyesi Andrew Duff ise, “İç politikada Kemalizm ideolojisi ile Politik İslam arasında bir ikilem var. Kemalizm"i destekleyenlerin merkezi, güçlü bir devlete karşı oldukları iddia ediliyor. Ancak Mustafa Kemal"in kendisi merkeziyetçi, devletçi bir insandı” diyerek şöyle devam etti:

“Demokratikleşme artıyorken bazen muhafazakarlaşma da artıyor. Ergenekon davası ise ülkenin sabit olmadığını, değişim içerisinde olduğunun bir göstergesi. Bu değişim yeteneklerini katılım müzakerelerinde de gösterebilirler.”
Türkiye"nin Müslüman oluşuyla temel haklar konusunda daha kat etmesi gereken çok yol olduğu ve kadına yapılan eziyet gibi düşüncelerin şu anda tamamıyla yanlış bir önyargı olduğunu söyleyen Duff, “Halbuki bu önyargılar olmasa ilişkilerin gelişmesi işten bile değil. Bunu yapabilmek için de daha çok köprü, ilişki kurmalıyız. Ortak faaliyetleri artırmalıyız. Sivil toplumları bir araya getirmeli, kültürler arası diyalogu artırmalıyız” dedi.