Mehmet İNMEZ / İZMİR (AHT)

Yeni çıkan “ Kadının Şiddetten Korunması Yasası ” gereği, İzmir ’de eşinden şiddet gören kadınların savcılığa başvurması üzerine, 800 erkek, 3 ay ile 6 ay arasında evden uzaklaştırma aldı. Sokakta kalan ve eşi tarafından öldürülme riski bulunan 90 kadın da sığınma evlerine yerleştirildi.

TÜRKİYE’de kadın cinayetleri ve şiddetin artmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ’nın 40 gün önce çıkardığı ‘ Kadının Şiddetten Korunması Yasası ’ İzmir ’de eşine şiddet uygulayan 800 erkeği evden dışarı attı. Yasa sonrası eşinden şiddet gören kadınların savcılığa başvurmasının ardından, eşini döven 800 erkek, 3 ay ile 6 ay arasında evden uzaklaştırma aldı.

YENİ YASA ÇIKTI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı , kadına yönelik şiddet in artması ve devletin koruma tedbirlerini yetersiz bularak, 7 aydır çalıştığı “kadına şiddet yasa tasarısı”nı sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda yeniledi. Daha önceki yasada, şiddet gören kadın evden ayrılıp devlet koruması altında tutulurken, yeni yasa ile kadının evde kalması ve eşine şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırılması şartı getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesi ardından eşinden şiddet gören ve ölümle tehdit altında bulunan kadınlar polise, savcılığa ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne koştu. Şiddet mağduru yüzlerce kadın, eşinin evden uzaklaştırılması için mahkemeye başvurdu. İzmir , Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün de yaptığı araştırmalar sonucu, mahkeme kadınların ve çocukların mağdur olmaması için aralarında öğretmen, işçi, polis ve askerlerin de bulunduğu 800 erkeğe eve girmeme cezası verdi. Mahkeme kararı ile dayakcı koca 3 ile 6 ay arasında evden uzaklaştırılma cezası aldı. Evde kalan kadın ve çocukların da 24 saat polis gözetiminde tutulmasına karar verildi.

90 kadın sığınma evi ne alındı
EŞİNE ve çocuklarına şiddet uygulayan kocanın zarar vermemesi için 90 kadın çocukları ile birlikte Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Koruma altına alınan kadınlar ve çocukları İzmir dışındaki sağınma evlerine yerleştirilirken, şiddet uygulayan eşler de polis tarafından uyarıldı. Eğer kocanın şiddeti devam ederse yasa gereği, ‘kadına yeni bir kimlik verilecek, başka şehirde yaşama’ şansı sunulacak. Bununla birlikte, şiddete son vermek için dayak atan ya da tehdit eden kocaya ise ‘elektronik kelepçe’ ve ‘hapis’ uygulanacak. İzmir’de, son 2 yıl içinde eşlerinden şiddet gören 510 kadının, “Eşim beni öldürecek, bana koruma verin” diyerek polise başvurduğu ortaya çıktı. Koruma talebinde bulunan 510 kadın, herhangi bir saldırıya maruz kalmaması için 170 ekiple 24 saat korunuyor.