İstanbul Valiliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2010’da rektörlerle Dolmabahçe’de gerçekleştirdiği toplantıyı protesto etmek için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen öğrencilere yönelik polis şiddetine ilişkin soruşturmanın Tuzla-Kurtköy ayağını tamamladı.

Bir bölümü müdür, 23 polis hakkında kısmen soruşturma izni verilirken, hazırlanan raporda, biber gazının öğrenciler zarar görmesin diye sakinleştirme amacıyla kullanıldığı ifade edildi.

Sert polis müdahelesinin ardından, dövülen öğrencilerin şikayetleri doğrultusunda, İstanbul Başsavcılığı ve Tuzla Savcılığı soruşturma başlatarak, İstanbul Valiliği’nden soruşturma izni istemişti. İstanbul Valiliği, Tuzla’da yaşanan gelişmelerle ilgili ön soruşturmayı bitirdi. Valilik, 23 polis hakkında ise Miraç Ekrem Efe’ye yönelik müdahale gerekçe gösterilerek kısmen soruşturma izni verdi.

Sakinleştirmek için

Otobüslerden inip yürümek isteyen grubu sakinleştirmek isteyen polisin, cop ya da diğer müdahale yöntemlerine oranla daha az zarar görmelerini sağlamak için gaz bombası kullandığının savunulduğu raporda, göstericilere yönelik orantılı müdahalede bulunulduğu öne sürüldü.

Raporda, tek sorun, burnu kırılan öğrenci Miraç Ekrem Efe’ye yönelik müdahalede görüldü. Buna karşılık, Miraç Ekrem Efe’nin burnunun nerede ve ne zaman kırıldığına yönelik açık bir tespitte bulunulmadı. Doktor raporu için hastaneye götürülen Efe’nin yüzündeki şişlik için 3 profesörden görüş istendiğinin kaydedildiği raporda, profesörlerin, yüzdeki şişme ve morarmanın, ancak yarım saat önce meydana gelen bir olaydan kaynaklanmış olabileceğini bildirdiği belirtildi. Bu durum, Efe’nin otobüste darp edildiği kuşkularına yol açtı.

Numaralar gözükmedi

Raporda, Efe’yi gözaltına alınan iki polisin isimlerinin istendiği ancak İstanbul Emniyeti’nin yüzünde maske olan polislerin isimlerini tespit edemediğini bildirdiği, buna karşılık, iki polisten birinin biber gazı sıkılması için taşınan “Zet” tabir edilen silahı taşıdığının görüldüğü, kask ya da sicil numarasının ise gözükmediği belirtildi. Faillerin belirlenememesi nedeniyle, gözaltıları yapan ve gözaltı aracında bulunan 3 komiser yardımcısı ve 20 polis hakkında soruşturma izni istendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da 23 polis hakkında kısmen soruşturma izni verdi. Öğrencilerin avukatlarının, soruşturma izni verilmeyen diğer 25 polis hakkındaki karara karşı dava açması bekleniyor.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/Milliyet