İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi'nde nörobiyoloji Prof. Simon Laughlin de yaptığı araştırmalar sonucunda, insan beyni işleyişinin en üst seviyeye ulaştığını iddia etti. Daha önce yapılan araştırmalarda beynin farklı işlevlerini gören 10 "modülü" arasında en hızlı iletişimin gerçekleştiği kişilerin, daha zeki oldukları saptanmıştı.
 
Bilim insanları da modüller ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan sinir hücresi uzantılarının insan varolduğundan beri fiziksel olarak mümkün olan en kısa boyutlara ulaştığını ve en hızlı şekilde çalıştığını söylüyor.
Ayrıca vücut ağırlığının sadece yüzde 2'sini oluşturan beyin, buna rağmen vücut enerjisinin yüzde 20'sini sarf ediyor. Beyin fonksiyonlarında çok az bir artışın çok ciddi bir enerji ihtiyacı doğuracağını söyleyen bilim insanları bu enerjinin karşılanmasının mümkün olmadığını savunuyor. Bu nedenlerle insan beyninin bugünkünden daha hızlı ve verimli bir şekilde çalışmasının bundan sonra mümkün olmayacağı iddia ediliyor.