Profesyonel tırmanıcılar üzerinde yapılan bir araştırma yüksek rakımlı tırmanışların beyin hücrelerinde ve beynin motor fonksiyonlarında hafif bir kayba yol açtığı ortaya çıktı.

The New York Times gazetesinin haberine göre, İtalyan bilim adamları, manyetik rezonans görüntüleme tekniğini kullanarak, aralarında Everest ve K2'ye tırmanmış kişilerin de bulunduğu, en az on yıllık tecrübeye sahip birinci sınıf tırmanıcıların beyinlerini inceledi. Araştırmada ortalaması 38 olan, yaşları 31 ve 52 arasında değişen ve yılda birkaç kere en az 4000 bin metrelik yüksekliğe çıkan tırmanıcılar kullanıldı.

Bilimadamları dağcıların mr beyin taramalarını, aynı yaş ve cinsiyetteki 19 sağlıklı kişininki ile karşılaştırdı. Denekler ayrıca, motor fonksiyon ve hafızayı da kapsayan kavramsal yetenekleri ile ilgili testlere tabii tutuldu.

Tarama sonucunda, dağcılarda beynin muhtelif bölgelerindeki beyaz ve gri maddelerde bir azalma olduğu gözlemlendi. Beynin yürütme fonksiyonu ve hafızanın dağcılarda en çok etkilenen beceriler olduğu belirtildi. Araştırmacılar bunun muhtemelen tekrarlayan tırmanışlardan dolayı oluşan hafif travmalardan kaynaklandığını söyledi.

Beyin ve tekrarlanan uç koşullara maruz kalma arasındaki ilişkiyi inceleyen başka çalışmalar olmuştu. Örneğin 2004'deki bir raporda, özellikle soğuk su, 40 metrenin altı gibi uç koşullarda veya senede yüzden fazla dalmak şeklinde gerçekleşen tüplü dalışın beyin üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olabileceği belirtilmişti. Aynı şekilde geçen yıl da, New York Üniversitesi'nden bazı araştırmacılar yüksek rakım tırmanışı, kayak ve snowboarding gibi uç sporların artan popülerliği ile beraber, yüksek rakımlarda yapılan sporlardan kaynaklanan hastalıkların tıp dünyasında artan bir endişe ile izlendiğini söylemişti. Tırmanış sırasında oluşan Pulmoner (bir çeşit göğüs/akciğer hastalığı), beyin ödemi gibi potansiyel olarak ölümcül olabilecek hastalıklarda bir artış söz konusu son zamanlarda