Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) 30 milyon lira zarara uğrattıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 24 beyin cerrahının ameliyat ettiği 10 bin hastanın dosyası beyin cerrahlarından oluşan bilirkişi tarafından incelendi. Savcılık talebiyle hazırlanan bilirkişi raporunda, medikal malzeme takılması gerekmeyen yüzlerce fıtık ve omurilik ameliyatında, hastalara değerleri bin ile 13 bin lira arasında değişen medikal malzeme takıldığı belirlendi.
SGK müfettişlerinin, 2 yıl önce İstanbul'daki bazı medikal şirketlere SGK'dan yüksek miktarda ödeme yapıldığını belirmesi üzerine başlatılan soruşturmada 3 beyin cerrahından oluşan bilirkişinin hazırladığı rapor, yolsuzluğun boyutlarını ortaya koydu. İnceleme sonucunda doktorların fıtık ve omurilik ameliyatlarında medikal malzeme takılması gerekmeyen hastalara anlaştıkları medikal şirketlerin talebiyle malzeme taktıkları belirlendi.


10 bin dosya incelendi


Doktorların ameliyat ettiği 25 bin hastadan 10 bininin dosyasını inceleyen bilirkişinin incelemesinde, fıtık ve omurilik ameliyatlarında malzeme takılması gerekmeyen yüzlerce hastaya değerleri bin ile 13 bin lira arasında değişen "Servikal disk protezi", "omurilik
kafesi ve vidası" takıldığı belirlendi. Doktorlar, ameliyatlarda gereğinden fazla malzemeyi hastalara taktı. Tek "disk protezi" takılması gereken hastalara 2 ya da 3 "disk protezi" takıldı. Ayrıca, ameliyatlarda eş değer ilaçlardan pahalı olanlar tercih edilirken, ilaç ve fizik tedaviyle iyileşebilecek hastalar ameliyat masasına yatırıldı.
Polis ekiplerinin yaptığı araştırmada, devlet hastanelerinde görevli 20 beyin cerrahı, fıtık ve omurilik ameliyatlarını özel hastanelerde yaptı. Bu ameliyatları özel hastane cerrahları yapmış gibi sahte ameliyat raporları düzenlendi. Bu yolla SGK'dan kısa sürede ameliyat ve medikal malzeme paraları alındı. Doktorlar yaptıkları işlem başına yüzde 10 ile 40 arasında komisyon aldı.


Müdüre villa rüşveti


Medikal şirketlerin vurgunun ortaya çıkmaması için anlaştığı SGK Fatura İnceleme Müdürü, beyin cerrahı Sabri Emin Karaçor'a düzenli olarak rüşvet verdiği de ortaya çıktı. Medikal şirketlerden birinin Karaçor'a İzmir'de villa yaptığını belirlendi. Polisin takibi sonucu Karaçor'un medikal firmalarından rüşvet aldığı kamera ile tespit edildi. Kendi üzerine bir mal varlığı bulunmayan
Karaçor'un son 3 yılda 3 ev satın aldığı tespit edildi. Operasyonu 3 ay önce haber alan Karaçor'un istifa ederek özel bir hastanede cerrahlığa başladığı saptandı.
Bir medikal firmasının satış yaptığı ilçedeki beyin cerrahının kendilerinden malzeme almasını sağlamak üzere doktorlara hediyeler, tatiller ve rüşvet ödemeleri için yıl boyunca 930 bin TL harcama yaptığı öne sürüldü. Doktorların hesapları inceleme altına alınırken, gözaltına alınan bazı doktorların banka hesaplarında 500 bin ile 1 milyon TL arasında kaynağını açıklayamadıkları para bulundu. Polis, vurgunun şu ana kadar tespit edilen boyutunun 30 milyon lirayı bulduğunu belirtti.


Altın Omurga operasyonu

Yapılan tespitlerin ardından 5 Mayıs 2009 günü İstanbul'da 20 ilçede ve Ankara'da 47 farklı adreste "Altın Omurga" adı verilen operasyon düzenlendi. 28'i beyin cerrahı 41 kişi gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, 7 bilgisayar kasası, 6 dizüstü bilgisayar, 6 sabit harddisk, 3 bellek, çok sayıda ajanda, not defteri ve el notları ele geçti. 4 cerrah, emniyetten serbest kaldı.


24'ü cerrah, 37 kişi adliyede


Opr. Dr. Ahmet Çadırcı, Doç. Dr. Erol Taşdemiroğlu, Doç. Dr. Murat Taşkın'ın da aralarında bulunduğu 24 beyin cerrahı, Sabri Emin Karaçor ve 5 medikal şirket sahibinin de aralarında bulunduğu 37 kişi, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak, nitelikli dolandırıcılık, kamu kurumunu zarara uğratmak, rüşvet, görevi kötüye kullanmak ve denetim görevini ihmal" suçlamasıyla sorgulanarak dün Üsküdar Adliyesi'ne sevk edildi.

Milliyet