19.30'da açılışı yapılacak Erzurum 2011'de Anadolu Ateşi'nin şovu nefes kesecek.

Ve beklenen gün geldi çattı... Türk spor tarihinin en büyük spor yatırımı olan 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Spor Oyunları bugün Erzurum'da başlıyor. "Anadolu'nun zirvesinde buluşalım'" sloganıyla dünyanın dört bir yanından üniversiteli sporcuları davet eden Erzurum 2011 görkemli bir açılış töreniyle start alacak.

AÇILIŞI BAŞBAKAN YAPACAK
Anadolu Ateşi grubunun yapacağı nefes kesecek gösteride Anadolu medeniyetleri, Anadolu'nun seçkin kişileri ve Anadolu kültürünün özellikleri oluşturulacak. Cemal Gürsel Stadı'ndaki törende açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Oyunlara 56 ülkeden 1875 sporcu katılacak. Açılış töreninde, Türk bayrağını kayaklı koşuda mücadele edecek Sabahattin Oglago taşıyacak. Erzurum 2011 meşalesi ise Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, dünya şampiyonu güreşçi Selçuk Çebi, sayı kraliçesi unvanlı voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı'nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen'in elinde olacak.

MASKOTUMUZ "KANKA"
Oyunların maskotu olan "Kanka", çift başlı kartalı sembolize ediyor. Selçuklu Devleti ve daha eski Türk devletlerinde kullanılan bu figür, güç ve kudret ile doğu ve batı hakimiyetinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Erzurum 2011 6 Şubat Pazar günü sona erecek.

153 SPORCUYLA KATILIYORUZ
Erzurum'da bugün başlayacak olan 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda ülkemizi 11 branşta 74'ü bayan olmak üzere 153 sporcu temsil edecek. Türkiye oyunlardaki bütün branşlarda mücadele verecek.

EN ÇOK SPORCU RUSYA'DAN
Oyunlara en çok sporcuyla katılan ülke ise 176 sporcuyla Rusya oldu. Rusya'yı 153 isimle Türkiye takip ederken, üçüncü ilke ise 102 ile Kanada oldu.

AÇILIŞ HOKEY İLE OLACAK
Oyunlarda açılış bugün erkekler buz hokeyinde 09.30'da Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki maçla başlayacak. Günün diğer karşılaşmaları şöyle: Buz Hokeyi: (Erkekler) / 12.45 Rusya-Japonya, 16.00 Slovenya-Kanada, (Bayanlar) / 09.30 ABD-Slovenya, 12.45 İngiltere-Türkiye, 16.00 Kanada Finlandiya.

659 MİLYON TL HARCANDI
Erzurum 2011'in en iyi şartlarda düzenlenmesi için devlet hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Herkesi büyüleyecek olan tesisler için tam 659 milyon TL harcandı. Erzurum'da kış başından bu yana yaşanan kar sıkıntısı nedeniyle de tesislerin üzerine suni kar yağdırıldı.

CURLING
39 bin m2 alana inşa edildi. 1020 seyirci kapasiteli. Maliyeti 11 milyon TL.

BUZ HOKEYİ
68 bin m2 alana yapıldı. Toplam maliyeti 8 milyon TL. Seyirci kapasitesi 518.

BUZ PATENİ
2000 seyirci kapasiteli. 68 bin m2 alana yapıldı. Toplam maliyeti 8.4 milyon TL.

AVRUPA BİZE GIPTA EDiYOR
Kış Oyunları için Kiremitliktepe mevkiinde 70 milyon 300 bin TL'ye inşa edilen kayakla atlama kuleleri Avrupa'nın sayılı atlama kuleleri arasında gösteriliyor. Tesiste 5 atlama kulesi var.

ÖZAK: BÜYÜK BiR PRESTiJ!
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Erzurum'daki 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın Türkiye için büyük bir prestij olduğunu söyledi. Özak, "Ülke olarak en başarılı şekilde adımızı tüm dünyaya duyuracağımıza eminim" dedi.

80 ÜLKEDE NAKLEN
Erzurum'daki Kış Oyunları'ndan 1 milyar dolarlık tanıtım bekleniyor

Erzurum'da bugün başlayacak 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nı tüm dünya yakından takip edecek. Son derece heyecanlı ve keyifli geçmesi beklenen müsabakalarla büyük görsel şovlara sahne olacak ekranlarına taşıyacak.

BÜYÜK BİR REKLAM OLACAK
Şu ana kadar 700 milyon TL harcanan organizasyondan 1 milyar dolarlık tanıtım geliri elde edilmesi bekleniyor.