Kuş gribi nedeniyle Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracat çalışmaları sekteye uğrayan Beyaz Et sektörü AB pazarında marka olmanın hesabını yapıyor. Avrupa Birliği"ne işlenmiş kanatlı et ihracatı yapmak için entegre üretim yapan 7 firma AB Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü'nden (DG-SANCO) gerekli izinleri alarak ihracata başlamıştı. Elde edilen bu başarı sektördeki pek çok beyaz et üreticisini de harekete geçirdi. Beyaz et üreticileri için moral olan gelişme yeni pazarlar bulma ve AB pazarında tutunma noktasında önem taşıyor. Sektör temsilcileri işlenmiş etin yanında taze et ihracatı için de umutlu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve BESD-BİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği) öncülüğünde sektördeki ihracatçı firmalar bir araya gelerek AB"ye ihracat için sektör temsilcilerini bilgilendirdi. "İleri İşlenmiş Kanatlı Eti Ürünlerinin AB'ye İhracatı, Mevcut Durum ve İleriye Dönük Düzenlemeler" konulu toplantıya beyaz et üreticisi ve AB"ye ihracat hedefleyen firma yetkilileri büyük ilgi gösterdi.

Toplantıya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) Daire Başkanı Hamit Demirtaş yaptığı konuşmada, kanatlı et ürünlerinin AB"ye ihracatı için alınan ihracat izninin işlenmiş ürünler için geçerli olduğunun altını çizerek taze et ihracatına yönelik çalışmaların sürdüğünü ve bu alanda yapılan görüşmelerin olumlu yönde olduğunu belirtti.

DTM Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Tulu Gürakan da Kanatlı et ve ürünleri pazarında AB için Brezilya ve Tayland"ın açık ara en önemli tedarikçiler olduğunu ifade ederek Türkiye"nin aldığı ihracat izninin şu aşamada önemli bir başarı olduğunu ve ilerleyen dönemlerde AB pazarlarında Türk firmalarının öne çıkacağını kaydetti.

Beyaz et sektörünün en önemli üretici derneği olan BESD-BİR adına Doç Dr. Erol Sengör de mevcut durum ve ileriye dönük düzenlemeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye"de sektörün gelişmişlik açısından dünyadaki rakiplerini dikkatini çektiğini anlatan Sengör, “İşlenmiş kanatlı eti ürünlerinin AB"ye ihracatında 7 firmamız için gerekli izinlerin alınmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Sektörün potansiyeli açısından daha ileri adımlara ihtiyaç vardır. Özellikle sektörel teşviklerin arttırılarak rekabet gücümüzün daha üst düzeylere çıkarılması gerekiyor” dedi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Has Tavuk Firması Genel Müdürü Şahin Aydemir ise anılan gelişmenin yalnızca AB"ye yönelik ihracatımız için değil hâlihazırda ihracat gerçekleştirdiğimiz Makedonya, Bosna-Hersek ve bazı Arap ülkeleri gibi bölgedeki diğer pazarlara yönelik ihracatımız için de adeta bir kartvizit işlevi görerek önemli katkıda bulunacağını bildirdi.