2001 yılında başlatılan ve haftalarca Türkiye gündemini oluşturan Beyaz Enerji"de tekrar görülen davada kararlar çıktı. Dönemin TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi 15 yıl 10 ay hapse mahkum oldu. Devlet eski Bakanı Birsel Sönmez 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılırken rüşvet veren özel sektör temsilcilerine de para cezaları verildi


Beyaz Enerji Operasyonu davasında Yargıtay 5. Ceza Dairesi"nin 21 Mart 2003"te yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozmasının ardından yeniden görülen davada cezalar belli oldu.

Mahkeme, dönemin TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi"yi “Rüşvet almak” suçundan 15 yıl 10 ay hapse mahkum ederken, Yardımcısı Ünal Peker"i de aynı suçtan 10 yıl hapse mahkum etti. Selvi 2003"te verilen ilk kararda 11 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 928.3 bin YTL para cezasına çarptırılmıştı. Devlet eski Bakanı ve dönemin TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Birsel Sönmez"in cezasında ise indirim yapıldı. Görülen ilk davada 9 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası alan Sönmez"in cezası 3 yıl 4 ay olarak çıktı. Mahkeme rüşvet vermekle suçlanan Ciner Holding üst düzey yöneticisi Erhan Aygün"ü 972 bin 209 YTL para cezasına, işadamı Nuri Doğan Karadeniz"i de 583 bin 685 YTL para cezasına mahkum etti.


Mahkeme dönemin TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez"in ise rüşvete aracılık yapmak suretiyle rüşvet almaya yardım etmek suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti.

Sanıklardan Park Holding yetkilisi Erhan Aygün"ü, Selvi"ye 100 bin dolar rüşvet vermekten 748 bin YTL, Peker"e de 30 bin YTL rüşvet vermekten 223 bin YTL adli para cezasına çarptıran heyet, toplam 971 bin YTL"lik para cezasının 20 eşit taksitte ödenmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, Karadeniz Enerji şirketinin sahibi işadamı Nuri Doğan Karadeniz"i ise Selvi"ye 50 bin dolar rüşvet vermekten 357 bin YTL, Ünal Peker"e 28 bin dolar rüşvet vermekten 209 bin YTL olmak üzere toplam 566 bin YTL para cezasına mahkum etti. Enka Holding yetkilisi Mustafa Gecek de Selvi"ye rüşvet vermekten 75 bin YTL adli para cezasına çarptırılırken, bunun 10 eşit taksitte ödenmesine hükmedildi.



Mahkeme heyeti, sanıklara yöneltilen “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak”, “cürüm işlemek için oluşturulduğu iddia edilen teşekküle rüşvet vermek” ve “Gökçeada RES, Çanakkale İntepe RES, Mazıdağı RES, Hacıömerli RES ve Soma RES” ihalelerinde görevi kötüye kullanmak ve ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından ise beraat kararı verildiğini bildirdi.