Güneydoğu'da özellikle Urfa ve Diyarbakır, Ege'de ise Nazilli"nin Kuyucak ilçesi ile İzmir Bergama'da büyük zarara yol açan yeşil kurt zararlısı TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliğinin İyi Tarım Uygulamalarına katılan üreticinin tarlasına giremedi.
TARİŞ S.S. Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine bağlı Söke ve Tepeköy Tarım Satış Kooperatiflerinde toplam 47 ortakla, 9 bin 627 dekar alanda “Pamukta İyi Tarım Uygulamaları” yapan TARİŞ AR-GE Müdürlüğü yeşil kurt zararlısının neden olduğu verim kayıplarını sıfıra indirdi.
TARİŞ Ar-Ge Müdürü Dr. Sacide Karabat, doğa dengesinin değişmesiyle dönem dönem çeşitli zararlıların ortaya çıkabildiğini belirterek özellikle yüksek taleple birlikte değeri he rgeçen gün artan pamuğun verimliliğini düşürmemek için üreticileri İyi Tarım Uygulamalarına katılmaya çağırdı.
Beyaz altın pamuğun kurtlara yem olmayacak kadar değerli olduğunu vurgulayan Dr. Karabat , Ar-Ge Müdürlüğünün çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi; "Beyaz altını vuran Yeşil Kurdu iyi tarım uygulamaları durdurdu. Yeşilkurt zararlısı, başta körfez bölgesinde olmak üzere bu yıl birçok bölgemizde pamukta salgın halinde büyük zararlara yol açtı. Tarlasını ve zararlıyı yakından takip etmeyen, mücadele amaçlı tarla kontrollerini aksatan, zararlı ile mücadeleye zamanında başlamayan, ilaçlama uygulamalarında hata yapan üreticilerimizin tarlalarında zararlı önemli verim kayıplarına neden oldu. Bunun yanısıra bölgede mısır ve domates ekiminin artması nedeniyle, söz konusu zararlı bu konukçularda beslenmiş ve kolaylıkla üreyebilmiştir. Özellikle mısırda zararlı ile mücadele edilmemesi de zararlı popülasyonunu arttıran etkenlerden birdir. Hava sıcaklığı da zararlının yaşam döngüsünü hızlandırmış ve sık nesil vermesine ve nesillerin birbirine karışmasına neden oldu. Bu durum da bölge pamuklarında yeşilkurt zararlısını ve buna bağlı olarak zarar oranını arttırdı. Ancak İyi Tarım Uygulamaları kapsamında olup pamuk üretim sezonu boyunca tarla kontrollerini aksatmadan yürüten bilinçli üreticilerimiz ile birlikte İyi Tarım Uygulamalarını yönlendiren Kooperatif ve Ar-Ge Ziraat mühendislerimizin başarılı çalışmaları ile yeşil kurt zararlısı erken dönemde tespit edilmiş, uygun ilaçlama programlarıyla mücadelesi yapılmıştır. İyi Tarım Uygulamalarına katılan üreticiler sezonu sıfır zararla atlatıp verim kaybı hiç yaşanmazken, sadece Bergama"da 80 bin dekarı bulan ekim alanlarının 36 bin dekarı büyük zarar gördü”