Aydın İl Dernekler Müdürü Sefa Altıntaş, il genelinde faaliyette bulunan tüm dernekler için yıl sonu itibariyle faaliyet, gelir ve giderlere ilişkin beyanname verme süresinin 30 Nisan 2008 tarihinde sona ereceğini hatırlattı. Altıntaş; dernek yetkililerinin beyannamelerle birlikte geçen 3 yıla ait dernek denetim kurulu raporlarını da getirmesi gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Dernekler Müdürü Sefa Altıntaş, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 19'uncu maddesine göre derneklerin yıl sonu itibariyle faaliyetleriyle, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyannameyi bağlı bulundukları mülki amirliğe her yıl Nisan ayının sonuna kadar vermekle yükümlü olduğunu söyledi. “e-dernek” kullanıcılarının ise beyannamelerini internet sayfası üzerinden kullanıcı adı ve şifresini kullanarak doldurmak ve örneğini bağlı bulundukları mülki amirliğe vermekle yükümlü olduğu belirten Altıntaş, “Bu doğrultuda, dernekler yönetmeliği ile düzenlenen beyannamelerin bir örneğinin 'www.dernekler.gov.tr' internet sayfasındaki 'Bildirim ve Ekler' linkinden temin edilerek, 2008 yılı Nisan ayı sonuna kadar vermeleri gerekiyor. Zamanında verilmeyen beyannameler için Dernekler Kanunu'nun 32/L maddesi gereğince '19'uncu madde de belirtilen beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernekler 500 YTL idari para cezası ile cezalandırılır' hükmü yer almaktadır. Ayrıca; beyannamenin7'inci bölümü doldurulurken derneğin defterinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre 'gelirler ve giderler' bölümleri önceki yılın devreden hesapları dikkate alınarak doldurulmalıdır” dedi.
Derneklerin idari para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için 2007 yılı beyannamelerini 30 Nisan 2008 tarihi mesai bitimine kadar vermeleri gerektiğine değinen Sefa Altıntaş, beyannamelerin yanında 2005-2006 ve 2007 yıllarına ait dernek denetim kurulu raporlarının da getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.