Özellikle A vitaminin gözlere oldukça faydalı olduğunu kaydeden Diyetisyen Anıl, vitamin ve karoten halinde bulunan A vitamininin, gözün ışık durumuna göre kendisini ayarlamasında çok ciddi öneme sahip olduğunu kaydetti.
Günümüzde bir çok rahatsızlığın dengesiz beslenmeden kaynaklandığını ve insanın dünyaya açılan penceresi gözlerin de yanlış beslenmeden olumsuz etkilendiğini belirten Aydın Göz Hastanesi Diyetisyeni Nursel Anıl, “ A vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Yiyeceklerimizde A vitamini iki şekilde; (A vitamini halinde, Karoten halinde) bulunur. Bu ışık durumuna göre gözün ayarlanması için gereklidir. Gözün ışığa karşı ayarlanamaması gece körlüğüne sebep olmaktadır. Gece körlüğü olan kimseler, karanlıkta normal insanlar gibi göremezler. Gözdeki epitel dokunun bozulması, kuruma, koruyucu tabakanın kaybı sonucu enfeksiyonların girişi hızlanmaktadır. Yetersizlik durumu uzadıkça bitot lekesi görülmektedir. A vitamininin yetersizliği durumunda gözde kuruma, kızarma ve şişme ile başlayan belirtiler, anormal şekilde meydana gelen kemiklerin göz sinirlerine basınç yapması ile biraz daha şiddetlenerek körlükle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle göz sağlığı için yetişkin kişiler günlük 600-700 mcg olan A vitamini gereksinimleri karşılamalıdır” dedi.
Karaciğer, balıkyağı, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı sebze ve meyvelerde A Vitamini bulunduğunu belirten Anıl, yağların ve yağlı yiyecekler oksidasyonuna bağlı olarak A vitamininin zarara uğradığını bu nedenle yağ ve yağlı yiyeceklerin karanlık, serin yerde saklanması gerektiğini söyledi.
KATARAKTA KARŞI C VİTAMİNİ
Göz sağlığı için A vitamini yanında C vitamininin de çok önemli olduğunu kaydeden Aydın Göz Hastanesi Diyetisyeni Nursel Anıl,”C vitamini gereksinimi gözde yüksek yoğunlukta bulunur. Güneş ışığının oluşturduğu oksidasyon stresine karşı lensleri koruyarak katarakt gelişimini geciktirir. Gereksinimi kadınlarda 75 mg/gün, erkeklerde ise 60 mg/gün "dür. Sigara içen kişilerde bu gereksinim artar. C vitamini gereksinimi de koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu gibi yiyeceklerle karşılanır” dedi.
Açıklamasında ülkemizde bir çok kişinin yaptığı bir yanlışı da değinene Aydın Göz Hastanesi Diyetisyeni Nursel Anıl, C vitamininin suda çabuk eriyen bir vitamin olduğunu bu nedenle haşlama esansında vitaminin suya geçtiğini hatırlatarak, “Bol suda pişirilen sebzelerdeki C vitamini haşlama suyuna geçer, bu su atılırsa %50- 80 kayıp oluşur. Bu nedenle sebzeler pişirileceği zaman ayıklanmalı, kesilir kesilmez az miktardaki kaynar suya atılmalı veya susuz olarak kısa sürede pişirilmelidir” dedi.