Mezhep savaş çıkarmayı planlayan Esed’in kıyı şeridinde bir devlet kurmayı planladığı iddia edildi. Suriye’deki rejim karşıtı gösterileri şiddetle bastırmaya çalışanDevlet Başkanı Beşşar Esed’in başarısız olması halinde başka bir planı olduğu öne sürüldü. Esed’in eski yardımcısı AbdülhalimHaddam, Lübnan’da bakan olan bir arkadaşının, Beşşar Esed’in kendisine, uluslararası baskının artması durumunda, “mezhep savaşı yaratacağını” ve Suriye’nin sahil bölgesinde bir devlet kurma girişiminde bulunacağını söylediğini belirtti.

11 KİŞİ YARALI

El Arabiya televizyonuna konuşanHaddam, “Asıl amacı Suriye’yi bölmek. Uluslararası toplumun sessizliğinden de faydalanıyor” diye konuştu. Suriye’deki şiddet olayları Arap Birliği gözlemcilerini demağdur ediyor. Birlik’ten bir yetkili, 11 gözlemcinin dünkü olaylar sırasında yaralandığını belirtti. Bu olayın ardından resmi bir açıklama yapan Arap Birliği, Şam’ın gözlemcileri koruyacağına yönelik taahhüdünü yerine getirmekte başarısız olduğunu açıkladı.

DEMİR YUMRUKLU MESAJ

Bu arada, Suriye Devlet Başkanı Esed, 4 aysonra tekrarhalkaseslendi. Arap Birliği’ne yüklenen Esed, Arap ülkelerinin Birlik’in arkasında saklanarak Suriye’ye yalanlar “ithaf” ettiklerini savundu. Esed, Mart ayında anayasa hakkında birhalkoylaması yapılabileceğini ve Mayıs-Haziran aylarında seçimler düzenelenebileceğini söyledi. Suriye lideri, “teröre vurulacak demir yumruğun” halkınmücadelesi de olduğunu söyledi. İsrail ise Esed sonrası planlarını ortaya koymaya başladı.Genelkurmay BaşkanıKorgenaral Benny Gantz, Alevilerimülteci olarak kabul etmeye hazırlandıklarını belirtti.

Muhalifler tepkili: Vaatlerin içi boş

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in 4 ay sonra halka seslendiği konuşmasına muhaliflerden tepki geldi. İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Ulusal Konsey Başkanı Burhan Galyun, Esed’in konuşmasını Arap inisiyatifinin yolunu kestiği ve başarısını baltaladığı şeklinde değerlendirdiklerini söyledi. Galyun, “Esed’in ortaya attığı reform vaatleri aslında hayali ve boş vaatlerdir. Ciddiyetten uzak vaatlerdir. Suriye halkının istedikleri aslında Beşşar rejiminin iktidardan gitmesidir” dedi. Esed’in konuşmasının ardından muhaliflerin sokağa döküldüğü, açılan ateşte 19 kişinin öldüğü bildirildi.