Konuşmasına KCK operasyonnunda tutuklanları selamlayarak başlayan Demirtaş, Türkiye’de siyaset yapmanın zor, Hakkari’de yaşamak, siyaseti yürütmenin de kat kat daha zor olduğunu savundu. O nedenle Hakkarililerin kahramanlıkların en büyüğünü gösterdiğini belirten Demirtaş,şunları söyledi: “AKP’nin, Başbakan’ın yürüttüğü politika tümüyle bizim sadece siyasal irademizi değil, bütün Kürt halkını yok etme politikasıdır. Bunu akıl hocaları da cemaat önderleri de açık açık söylüyorlar. Yani bir halkın tamamının katliamlardan geçtiği bir süreçten geçiyoruz. Bu yüzden zorlu olacak. Ama geçmiş dönemin iktidarları da, geçmiş dönemlerin Başbakanları da bugünkü Başbakan, bugünkü İçişleri Bakanı kadar saldırgan davrandı, ama her birine bu halk hak ettiği cevabı vermekten geri durmadı. Bu yüzden Hakkari’den Başbakan’a sesleniyorum; Hakkari senin karizmanı, fiyakanı çizdi. Senin siyasal geleceğini de çizecektir.”

‘Tutuklama listeleri var’

“Amaçları; sesimizi, soluğumuzu kesmek. AKP asla ve asla Meclis’te kalmamızı istemiyor. Meclis’te sesimizin duyurulması onları rahatsız ediyor. Çünkü ellerinde halen tutuklama listeleri var .O listede Belediye Başkanları, İl Genel Meclis üyelerinin yanı sıra ilk etapta 5 milletvekilimizin isimleri var. Onların istihbaratı da bize geldi. 6 milletvekilimiz içeride, 5’ini daha tutuklamayı düşünüyorlar. Bütün bu tezgahları yapacak, uygulayacak, hayata geçirecekler. Kendileri bilir. Biz kendilerinden aman dilemeyeceğiz, rica minnet etmeyeceğiz.”

Siyaset Akademisi’ne akademisyen desteği

Marmara Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın, BDP Siyaset Akademisi’nde verdiği dersler gerekçe gösterilerek KCK operasyonları kapsamında tutuklanmasının ardından çok sayıda akademisyen, Siyaset Akademisi’nde ders vermek için başvuruda bulunmuştu. Aralarında Prof. Baskın Oran, Prof. Nüket Esen, Prof. Fatma Gök, Prof. Meryem Koray’ın da bulunduğu akademisyenler, 26 Kasım’da BDP’nin İstanbul, Diyarbakır ve Ankara’daki siyaset akademilerinde ders vermeye başladı. Dün BDP İstanbul Ümraniye’deki akademi çalışmalarında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök, “Eğitim Sistemi ve Toplumsal Cinsiyet”, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Koray - “İnsan Haklarının Bütünselliği ve Demokrasi”, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nüket Esen, “Yazar Okuyucusu ile Nasıl Konuşur” ve Doç. Deniz Yükseker de “Göç” konularında eğitim verdi. Eğitim çalışmalarının süreceği ve farklı akademisyenlerin çalışmalara katılacağı belirtildi. 

vatan