İtalya'da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon için yarın yapılacak güven oylaması arifesinde, Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini önderliğindeki İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük Grubu (İİÖ) akşam saatlerinde, Başbakan Berlusconi'ye son kez istifa çağrısında bulundu.

''Finiciler'' olarak tanımlanan grup, yarın Senato'daki güven oylamasının ardından başbakanın istifa etmesi durumunda, yine Berlusconi tarafından kurulacak yeni bir koalisyonu destekleyebileceklerini bildirdi.

Temsilciler Meclisi'nde 35 sandalyeye sahip olan İİÖ grubu adına yapılan yazılı açıklamada, Senato'daki oylamanın ardından başbakanın istifasını sunmaması durumunda ise, Temsilciler Meclisi'ndeki güven oylamasında hükümet aleyhine oy kullanılacağı ve hükümetin düşmesinden sonra Berlusconi dışındaki bir ismin başbakanlığında yeni bir bir merkez sağ koalisyonun desteklenmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Finiciler'in, ''Berlusconi istifa etsin, aksi taktirde (Temsilciler Meclisi'ndeki) güven oylamasında onu desteklemeyiz'' cümlesiyle özetledikleri son tekliflerine Başbakan Berlusconi'den henüz bir yanıt gelmedi. Ancak Başbakanlıktaki kaynaklar, Fini'nin oylama arifesinde bu türden bir dayatma yapmasının Berlusconi tarafından kabul edilmeyeceğini belirtiyorlar.

Nitekim Berlusconi'nin koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi'nin Genel Başkanı Senatör Umberto Bossi, İİÖ'nün önerisini ciddiye alınamayacağını belirterek, ''Fini bu tür şeyleri nasıl düşünebiliyor anlamıyorum. Artık çok geç. Yarın Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kimin ne oy vereceğini göreceğiz. Hükümetin güven oyu alacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Başbakan Berlusconi, güven oylaması ile ilgili olarak bugün Senato'da yaptığı konuşmada, kendi liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi'nden kopan parlamenterlerin oluşturdukları İİÖ ile muhalefetteki Merkez Hristiyan Demokratlar Birliği'ne (MHDB) zeytin dalı uzatarak, ''Kriz delilik olur. Bizler mevcut koalisyonu takviyeye hazırız. Ilımlıların tümüne ittifak öneriyorum'' demişti.

Berlusconi hükümeti, Senato'da yeterli çoğunluğa sahip olmakla birlikte, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisinde son derece riskli bir durumla karşı karşıya bulunuyor. Son tahminler, Temsilciler Meclisinde hükümete güvenoyu vermeye hazır milletvekillerinin sayısının 312-315, karşı oy vereceklerin sayısının ise 308-314 arasında değişebileceğini gösteriyor. Bu durum, hükümetinin kaderinin kararsızlar olarak nitelenen 4 ila 7 milletvekilinin oyuyla belirlenmesinin mümkün olabileceği anlamına da geliyor.

İtalya'da 2008'deki genel seçimlerle iktidara gelmiş olan Berlusconi hükümetine ilişkin güven oylaması, yarın önce Senato'da, ardından da Temsilciler Meclisi'nde yapılacak. Senato'daki oylamanın TSİ 12.30, Temsilciler Meclisi'ndeki oylamanın ise TSİ 15.00 civarında sonuçlanması bekleniyor.

A.A.