İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, hükümetlerinin başka ''makul'' bir alternatifleri olmadığını söyledi.

Berlusconi, lideri olduğu merkez sağ hükümetinin salı günü, 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun 1 maddesinde çoğunluğu sağlayamayarak, maddeyi onaylayamaması üzerine, hükümet için yarın yapılacak güven oylaması öncesinde parlamentoya hitap etti.

75 yaşındaki başbakanın meclisteki konuşması yaklaşık 20 dakika sürerken, konuşması boyunca, muhalefet sıraları, Radikal Parti dışındaki muhalefet partilerinin daha önce aldığı başbakanı dinlememe kararı doğrultusunda boş kaldı.

Hükümet için güvenoyu istemenin işleyen bir ülke için riskler getireceğini belirten İtalya Başbakanı, "Salı günü yaşanan olayın ciddiyetini inkar etmiyorum. Bu iktidarın hatasıdır. Özür diliyorum" dedi.
Silvio Berlusconi, İtalya'nın çıkarlarını ve ülkeyi krizden koruyabilecek yönetiminin kendi hükümetleri olduğunun anlaşıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun hükümetin ''makul'' bir cevap vermesi gerektiği şeklindeki görüşüne atıfta bulunan Başbakan, "Politika sahnesinde, bu hükümetin makul başka bir alternatifi yok" diye konuştu.

Merkez sağ iktidarın lideri, bir liderin meclisteki çoğunluğunu kaybetmesi durumunda, seçmene gitmesi gerektiğini aktardı.

Berlusconi, ülkenin en büyük sorunlarından olan bütçe açığının 2013 yılına kadar dengeleyeceğini, İtalya'nın iyiliği için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Başbakan, kendisine, ''Berlusconizm''e karşı şiddetli bir kampanya yürütüldüğünü söyledi.

"Seçimler ya da teknik hükümetler ülkenin sorunlarını çözmek için yeterli" değildir diyen Berlusconi, hükümetlerinin başka birşeyin etkisi altında kalmadan, anayasaya ve Avrupa taahhütlerine saygılı bir şekilde yoluna devam edeceğini ifade etti.

Berlusconi, hükümetinin güvenoyu almak durumunda kalmasına neden olan 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun yeniden yazılarak, salı günü parlamento gündemine getirme niyetinde olduklarını kaydetti. Muhalefet ise bilançonun daha önce kabul edilmediği için anayasaya göre yeniden sunulamayacağını belirterek, hükümetin tek yol olarak istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

Öte yandan, Berlusconi'nin konuşması sırasında, Adalet Bakanı Francesco Nitto Palma, Kültür Bakanı Giancarlo Galan, İçişleri Bakanı Roberto Maroni ve Normları Sadeleştirme Bakanı Roberto Calderoli'nin muhalefet partisi Değerler İtalyası (Idv) sıralarına oturduğu bildirildi.