Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kamuoyunda "Turban Davası" olarak bilinen davada yargılanan eski başbakanlardan Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller ve eski Turban Genel Müdürü Ömer Bilgin'in hakkında verilen beraat kararına yapılan itirazı oy çokluğuyla reddetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kuşadası Turban Marina Yat
Limanı'nda, eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller'e ait 2 yatın onarımına ödeme yapılmadığı ve devletin zarara uğratıldığı iddiasıyla açılan davanın temyiz istemiyle ilgili Yargıtay süreci sonuçlandı.

Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, dönemin Turban A.Ş
Kuşadası Marina Müdürü Haydar Mengi "sahtecilik ve zimmet", marinanın inşaat işlerini yapan Erten Mühendislik Limited Şirketi'nin sahibi Turhan Erten de "sahtecilik" suçlarından mahkum olmuştu. Yerel mahkeme, Mengi hakkındaki iddianamede yer alan "devlet alım-satımına fesat karıştırmak" suçunu da "görevi kötüye kullanma" niteliğinde değerlendirerek zaman aşımından düşürülmesini kararlaştırmıştı. Yerel mahkeme, diğer sanıklar Özer Uçuran Çiller, Ömer Bilgin ve Mihrican Kayalar hakkında da suç unsuru oluşmadığından beraat kararı vermişti.

-YARGITAY 5. CEZA KARARI-
Davanın temyiz istemini görüşen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, sanıklar Özer
Uçuran Çiller ve Ömer Bilgin'in, Haydar Mengi ile işbirliği yaptıklarını,
görüştüklerini veya talimat verdiklerini gösteren mahkumiyetlerine yeter somut ve tarafsız kanıt bulunmadığından mahkemenin verdiği beraat kararını onamıştı.

Haydar Mengi ve Turhan Erten'e, "sahtecilik" suçlarından verilen
mahkumiyet kararına yapılan itirazları reddeden daire, Mengi'nin eylemlerinin "görevi kötüye kullanma ve resmi belgede sahtecilik", Erten'in eylemlerinin de "resmi belgede sahteciliğe asli iştirak" kapsamında kabul edilerek hüküm kurulması gerektiğine karar vererek, yerel mahkemenin bu kişilere verdiği mahkumiyet kararını bozmuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 5. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz
ederek, Özer Çiller ve Ömer Bilgin hakkındaki beraatın onanması kararlarının kaldırılmasını ve bu kişilerin "zimmet" suçundan mahkum edilmelerini istedi.

Başsavcılık, Mengi'nin suçunun da "resmi evrakta sahtecilik" değil, "zimmet" olduğunu savunarak, Mengi hakkındaki bozma kararının kaldırılmasını talep etti.

Başsavcılığın itirazını görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 21'e karşı 2
üyenin oyuyla Yargıtay 5. Ceza Dairesi kararının doğru olduğuna karar vererek, itirazı reddetti.- vatan