Açıklamada, “Kurul, kanunun 10. Maddesi kapsamında kendisine verilen yetki ile "tavan fiyat" uygulamasını başlatmıştır. Bu kapsamda rafinerici marjları benzin için 25 Kr/Lt, motorin için 30 Kr/Lt, kırsal motorin için 27,5 Kr/Lt olarak düzenlemiş ve güncellenmesine ilişkin formülasyon kurul kararında yayınlanmıştır” denildi.

İndirimleri yeterli bulmadı

EPDK açıklamasında, 28 Mayıs 2009 tarihinde dağıtım şirketlerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumunu dikkate almaları gerektiğini vurguladığı hatırlatıldı. Ardından da “Ancak bunun dikkate alınmadığı anlaşıldığından, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu"nun 10. Maddesi"nin "Piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir" hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verilmişti” denildi. EPDK bu açıklamayla son iki haftadır yapılan 4 ile 8 kuruş arasındaki indirimleri yeterli bulmadığını ifade etmiş oldu.

Kâr en fazla 25 kuruş olacak

Buna göre firmaların fiyatlarını bugünden itibaren indirmeye başlamaları gerekiyor. Ancak EPDK firmaların kar marjlarını sınırladığı için her bir firmanın ne kadarlık indirim yapması gerekeceği henüz belirsiz. Enerji Bakanlığı"na göre, dağıtım şirketlerinin ortalama kar marjı halen 38 kuruş civarında. Bu durumda EPDK"nın tavan fiyat uygulamasıyla akaryakıt fiyatının ortalama 13 kuruş düşmesi gerekecek.