Geçen yıl 1 Ocakta dizel lehine 17 lira olan fark, bu yıl 2 katına çıkarak 34 lira oldu.

Dünya petrol fiyatlarındaki değişimler ve ÖTV artışları ile birlikte 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 3,65, motorin ise 3,03 liradan satılıyor.

Geçen yıl 1 Ocakta ise benzinin litresi 2,72, motorin 2,40 liradan satışa sunuluyordu. Bu fiyatlara göre, bir yıl önce benzinli bir otomobilin 55 litrelik deposunu doldurmanın maliyeti 149 lira iken, dizel aracın aynı orandaki deposu yaklaşık 132 liraya doluyordu. Buna göre, benzinli ve dizel otomobilin deposunu doldurma maliyeti arasındaki fark sadece 17 liraydı.

Yeni yıla girerken yapılan artışların ardından benzinli bir otomobilin yine 55 litrelik deposunu doldurmanın maliyeti 200 liranın üzerine çıkarken, dizel aracın aynı miktardaki deposunu doldurmanın maliyeti ise 166 liraya ulaştı.

Aradaki fark ise son bir yılda 2 katına çıkarak 34 lira olarak gerçekleşti.

Bir otomobil firmasının Bursa yetkili bayisinin satış müdürü Mehmet Araz, ekonomik oluşlarının yanı sıra gösterdikleri performans açısından dizel motorlu araçların daha ön plana çıktığını söyledi.

Bir depoda 34 liralık maliyetin önemli olduğunu ifade eden Araz, "Motorin benzine göre daha ucuz. Buna ilave olarak dizel araçların yakıt tüketimi, benzinliye göre daha az. Son dönemlerde, gelişen teknoloji sayesinde dizel araçların performansı da benzinliye eşdeğer seviyeye ulaştı. Aradaki performans farkı giderek azalıyor" dedi.

Tüm bu etkenlerin dizele olan talebi artırdığını vurgulayan Araz, "Motor hacmi 1600 cc"nin altındaki dizel araçlar, benzinli olanlara göre 2-3 bin lira daha pahalıya satılıyor. Buna rağmen dizel araçlar daha fazla alıcı buluyor. Bu talep, benzin fiyatı arttıkça daha da yükseliyor" diye konuştu./milliyet