Oyunculuktaki başarısını, yakında vizyona girecek olan "Güz Sancısı" filminde bir fahişeyi canlandıran Saat, “Elena çok acımasız bir hayat yaşıyor. 6-7 Eylül gecesi de, Rum olduğu için, çok acımasız bir darbe daha yemiş oluyor” diyor.


"Hatırla Sevgili"de "Yasemin" rolüyle izlediğimiz ve ardından "Aşk-ı Memnu"da Bihter olarak ekrana gelen Beren Saat, şimdi başka bir heyecan içinde. Tomris Giritlioğlu"nun yönettiği "Güz Sancısı" adlı sinema filmi 23 Ocak"ta vizyona giriyor. Saat, Türkiye"nin hüzünlü bir dönemini anlatan bu filmde "Elena" adlı bir Rum fahişeyi canlandırıyor. Beren Saat"le filmi, rolünü ve 6-7 Eylül olaylarını konuştuk.

"Güz Sancısı"nda Elena karakterini oynuyorsun. Rolün için neler söylersin?
"Elena", benim için heyecan verici bir karakter. Bu rol, zor bir roldü. Umarım altından başarıyla kalkabilmişimdir.
"Hatırla Sevgili"deki Yasemin çok masumdu, Elena ise bir fahişe…
Evet, farklı dönemlerdeki, iki farklı karakter onlar.
Rolüne nasıl bir hazırlık yaptın, bunu
anlatır mısın?
Öncelikle Yılmaz Karakoyunlu"nun yazdığı bu romanı okudum. O dönemle ilgili araştırmalar yaptım. Çekimler başlamadan önce olayların geçtiği Tünel"de ve Beyoğlu"nda dolaştım. Onların yaşadığı mekanlara dokunmak, o havayı koklamak gerekiyordu. Tomris Hanım da bu konuda çok yardımcı oldu.
Rumca biliyor muydun?
Hayır ama filmde Türkçeyi bir Rum gibi konuşmam, öyle telaffuz etmem gerekiyordu. Bunun için dersler aldım. Ayrıca Rumca konuşmam gereken sahneler de oldu.
O dönemi yaşamış olanlarla hiç temas kurabildin mi?
O dönemi bilenlerin anlattıklarını dinledim. O dönemi yaşayanların arkadaşlarından bazılarıyla konuştum. Bu arada romanın da yazarı olan Yılmaz Karakoyunlu ile konuştuk, o da o dönemle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi bana. Özellikle 6-7 Eylül geceleri çok önemli. “Çocukluğumda şu olayı hiç unutmuyorum” diyerek başlayan açıklamalar benim için çok sarsıcı oldu.

Bu röportajın devamı Hafta Sonu dergisinde...