ART TV'de yayınlanan ve gazeteci Emin Çölaşan'ın hazırlayıp-sunduğu "Ankara Rüzgarı" programına katılan Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, kendisiyle birlikte gözaltına alınan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün'ün emniyette ifade vermeyi beklerken, gözlerini kapatıp, 'Beni zorla başbakan yapacaklar' sözlerini aktardı.

Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasından sonra kendisinin de gözaltına alınabileceğini düşündüğünü ve bunun için kendini hazırladığını anlatan Balbay, "Çünkü Cumhuriyet Gazetesi'ne kanca atmışlardı" ifadesini kullandı.


Balbay, programda, evinde gözaltına alınması, emniyet ve savcılıkta ifadesinin alınması konularını detaylarıyla anlattı.


Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve ATO Başkanı Sinan Aygün ile ayrı hücrelerde kaldıklarını söyleyen Balbay, 5 gün içinde 7 kez sağlık kontrolünden geçirildiğini, bir gece mahkeme kapısındaki koltukta, 4 gece ise emniyetteki büro amir yardımcısının odasında uyuduğunu kaydetti.


Polisin 'Ergenekon' isimli bir terör örgütü olduğuna inandığını gözlenmediğini belirten Balbay, şunları söyledi:


"Gözaltına alınışımın birinci gününde avukat Akın Atalay ile konuştum. Dedi ki, 'Burada ifade verirsen 2 saat sonra gazetelere gidecek' haberin olsun.' Ağır Ceza'da ifade verdikten sonra 5 saat sonra serbest kalınca bir genel yayın yönetmeni beni aradı, "İfaden elimizde kullanacağız, haberin olsun' dedi. Medyaya servis yapılıyor. Bu nedenle gözaltında 'konuşmama' hakkımı kullandım. Polis içinde bir yapılanma var. Sorgu sürecinde bunlar devreye giriyor ve ifadeleri basına servis ediyorlar. Hurşit Tolon 1. Ordu Komutanı iken ben kendisini ziyaret etmiştim. Tolon'un konuşmasını dinlemişler. 'Bu mesajı verelim Mustafa Balbay bize yardımcı olsun' demiş. Olayı hatırlıyorum. Sivil toplum örgütünde görevli iken sanırım şehitlerle ilgili gazeteye bir ilan verilecekti. Bunun için aramıştı beni, fiyat vermiştim. Olay bu. Sinan Aygün siyasal bir hareket başlatacaktı, bunu hissettiler. Sorgudan önce bir ara beraber oturduk. 'Bunlar beni zorla başbakan' yapacak diye mırıldanıyordu. Aygün'ün kafasında belki siyaset vardı. ATO kenetlenmeli ve Aygün'ün çizgisine sahip çıkmalıdır. Ben felaket senaryosu üretmek istemiyorum. Ancak 5 günlük gözaltı süresinin karşılaştığım durumun ve bana yöneltilen soruların ışığında söylüyorum. Bu süreç devam ederse akla hayale hiç gelmeyecek kişiler bile bunun içine sokulabilir. Kendini dokunulamaz sırça köşklerde sananlar ayaklarını denk alsınlar. 'Bende bu hükümeti eleştirmeyeyim' diyenler ayaklarını denk alsınlar. Hedefleri TSK'yı yıpratmak ve TSK'da göreve gelecek komutanları 'tırnakları sökülmüş' olarak masaya oturtmak".