MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, anayasa değişikliği konusunda AKP'den kendilerine hiçbir somut öneri gelmediğini belirterek 'Gök gürültüsü var ama yağmur yağmıyor' dedi. MHP'li Vural, şunları söyledi:



ABD'DE NE OLDUYSA VAZGEÇTİLER: AKP bugüne kadar parlamentonun önüne toplumsal ihtiyaçları kavrayan bir tane Anayasa'ya teklifi sunmadı. 2007 seçimlerinden önce Anayasa'yı tek başına değiştirecek güce sahipti, yapmadılar. Seçimden sonra taslak hazırlandı. Başbakana sunuldu, Bazı yöneticileri ABD'ye gitti. Orada ne olduysa bundan vazgeçildi.

TÜRK MİLLETİNİ DEĞİŞTİRECEK: Anayasa değişikliği yapılmasını dayatanlar var. AB İlerleme Raporları var. Açılım sürecinde hem AKP hem de BDP tarafından sürekli bu beklentiler ifade ediliyor: Türk milletine yapılan atıfların değiştirilmesi. Bunlar AB süreciyle paralellik gösteriyor. Taleplerden biri de Lozan Anlaşması'nın devre dışı bırakılması. Bunu bırakırsanız Türkiye'de etnik ve dini azınlıklar oluşacak. Toplumsal uzlaşma yerine toplumu dönüştürme ihtiyacı ön planda.

SİVİL DARBE ANAYASASI DENECEK: AKP'nin 8 yılda Anayasa değişikliği iradesini ortaya koymaması, gizli bir gündemi olduğuna ilişkin kanaati kuvvetlendirmektedir. Biz anayasa değişmez demiyoruz. Bizim de tespitlerimiz var. Siyasi uzlaşma zemini olmalı. Ama böyle bir zemin yok. Kalkıp diyorlar ki bu darbecilerin anayasası. AKP gitti, 'Bu da sivil darbenin anayasası' denecek. Bu iradenin gerçekleşmesi için parlamentonun yenilenmesi lazım. Çünkü mevcut iktidarın siyasal zihniyeti sorgulanıyor.

İPTALİNİ İSTİYORLARDI: Cumhurbaşkanı askere sivil yargı yasasını imzalarken, 'Askerlik hizmetinin gereği ve disiplini bakımından bir takım düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekir' dedi. Anayasa Mahkemesi bunu iptal edinceye kadar hiçbir düzenleme yapmadılar. Çünkü bunun iptal edilmesini istiyorlardı.

BAŞBAKAN TEHDİT EDİYOR: Anayasa, 'Ben yaptım oldu' mantığıyla olmaz. Hazmedeceksin, beni de hazmedeceksin, başkasını da. Yüzde 30'larla Anayasa'yı değiştirip yüzde 70'lere hükmetmek olmaz. Seçim propagandası için kullanacakları malzemelerle ilgili tahkimat yapılıyor. Bir tehdit mekanizması olarak kullanıyorlar referandumu. Millet tehdit edilmez, alternatif sunarsınız. Tehdit eden de Başbakanın kendisi. /Akşam