İzmir"de Rabia ve Yasemin adlı kızlar trafik kazası geçirmiş, biri ölmüş diğeri ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde tedavi altına alınan yaralının, yoğun bakım ünitesinde 11 gün kaldıktan sonra kendisine gelmesiyle gerçek kimliğinin Rabia Efe olduğu, Yasemin Çoban"ın ise “Rabia Efe” olarak defnedildiği ortaya çıkmıştı. 23 Haziran"dan bu yana 6 gün yoğun bakımda, 5 gün de serviste tutulan, kızları Yasemin (16) zannettikleri kişinin Rabia Efe olduğunu öğrenen Çoban Ailesi yıkıldı. 11 gün hastane kapılarında umutla bekleyip acı gerçeği öğrenince kahrolan anne İlkay Çoban yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı: “Yüzünü yoğun bakımdayken hiç görmedim. 6 gün sonra yoğun bakımdan çıkarıldı ve servise alındı. İlk kez onu servise çıkarılınca gördüm. Saçları kazınmıştı, yüzü şişmiş, morarmış ve sargılıydı. Beyin ameliyatı geçirdiğini söylediler. Surat yapısının kızıma benzemesi ve yüzünün sargılı olmasından dolayı Rabia"yı kızım Yasemin zannettim. Hatta, babam ile birbirlerine sarıldılar. Babam da onu torunu zannetti. Servisteki 5"inci gününde konuştu. Kendisinin Yasemin olmadığını söyledi. Biz şaşırdık. Doktorlar bilinç kaybına uğramış olabileceğini söyledi. 3 Temmuz"daise acı haberi aldık. Kızımın okul arkadaşı Yüksel Tuna"nın ağabeyi Uğur Tuna hastaneye ziyarete gelmişti. Ondan sonra da dayıbaşı (işçileri toplayan kişi) yanımıza geldi. Kız onu ve Uğur Tuna"yı hatırladı, çığlık atmaya başladı. Uğur Tuna yatakta yatanın Rabia olduğunu söyledi. Sonra Rabia"nın ailesi geldi. Kızımızın aslında kazada yaralanmadığı, öldüğü gerçeğini öğrenince yıkıldık. Bu acıya nasıl dayanacağımızı bilmiyoruz.”

Raiba"mız yeniden doğdu

Öldüğüne inanılıp cenazesi toprağa verilen ve taziyeleri kabul edilen 18 yaşındaki Rabia"nin anneannesi Meryem Özdoğan ise buruk bir sevinç yaşadıklarını dile getirdi. Anneanne Özdoğan, İzmir"de hastanede tedavi gören kişinin torunu olduğunun ortaya çıkmasına çok sevindiğini belirterek, “Yavrumun yaşadığına çok sevindim. Annesi ve babası şu anda hastanedeler. Torunumun ölmediğine hala inanmaya çalışıyorum” dedi. Kazadan yaralı kurtulduğu ortaya çıkan Rabia"nın annesi Leyla Efe ile babası Metin Efe tedavisinin sürdüğü İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği"nde kızlarının iyileşmesini beklerken, herhangi bir açıklama yapmadı. Rabia"nın ağabeyi Ümit ise “Hala şoktayız. Kardeşim sanki yeniden doğdu. Öldü diye defnettik. Günlerce yasını tutup, gözyaşı döktük. Ölmediği haberini alınca şoke oldum. Sevinç gözyaşlarnına boğulduk. Hala inanmakta zorlanıyoruz ” diye konuştu

Acılı baba: Karışıklığın nedeni benzerlik

Yasemin"in babası Necdet Çoban, kazanın ardından yaşananların tümüyle iki genç kızın birbirine aşırı benzerliğinden kaynaklandığını söyledi. Yaşanan panikle Efe ailesinin cenazeyi kendi kızları olarak teşhis etmesi, kendilerinin de yatan hastayı kendi kızları sanmasıyla bu durumun yaşandığını dile getirin Baba Çoban, şöyle konuştu: “Sima aynı. Zaten 1 hafta yoğun bakımdan çıkıncaya kadar, yatan hastayı görmedik. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra, zaten sima aynı, hiçbir fark yoktu. Kıza 4 gün boyunca ben baktım. Bir sürü ziyarete gelen oldu. Hadi biz şoklandık, bağlandık. Hiç bu ziyarete gelenler de mi bilemedi? Bu kadar benzerlik olamaz.” Karışıklığın, kazanın 10"uncu günü yaralının biraz kendine gelmesi ve bazı isimleri sayıklamaya başlamasıyla ortaya çıktığını belirten baba Çoban, “Onlar da gelsin baksın dedik. Baktıklarında birbirlerini tanıdılar. Dün de kendi kızımızın pabuçlarını getirdiler. Ve artık kesin inandık” dedi. Baba Çoban, Kiraz"da köylerinin birkaç kilometre yakınındaki Hacılar Mezarlığı"nda defnedilmiş olan cenazenin taşınması ya da DNA testi uygulanması gibi bir taleplerinin olmadığını bildirdi.

Yasemin"in amcası: Ben karıştırdım

Yasemin Çoban"ın amcası Suat Çoban, karışıklığın kendisi yüzünden meydana geldiğini söyledi: Olay sonrası hastaneye ben gittim. Yaralılar arasında Yasemin"i aradım ve buldum. Yüzü şişmişti ve ben "Bu Yasemin" dedim. Çünkü birbirlerine çok benziyorlardı. Yakınlarımız da aynısını söylediler. Biz Yasemin deyince ismini de Yasemin olarak yazdılar.

Başhekim: “Nedenini araştırıyoruz”

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Galip Akhan yaşanan karışıklıkla ilgili olarak şunları söyledi: “Bizim elimizdeki bilgiler Rabia Efe"nin yaralı olarak 112 Acil Servis ekipleri tarafından getirildiği yönünde. Hastayı acil serviste Yasemin Çoban"ın ailesi görüyor. İki kız da birbirine çok benzediği için karıştırıyorlar. Kayıtlara da öyle geçiyor. Ama gerçek Cuma günü ortaya çıktı. Ben de çok şaşırdım. Karışıklığın nedenini hala araştırıyoruz.”