'Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?' Tanınmış yazar Oğuz Atay, Demiryolu Hikayecileri başlıklı öyküsünün sonunda böyle seslenir okuyucuya. 1972'de yayımlanan ilk romanı Tutunamayanlar'la çağdaş Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Atay, şimdi okuyucusuyla özel eşyaları aracılığıyla buluşacak. Bugün başlayan 3. İstanbul Edebiyat Festivali'nde yazarın kızı Özge Atay'ın izniyle alınan çalışma masası, sandalyesi, kütüphanesinden birkaç kitap ve Tutunamayanlar'ı yazdığı daktilosu sergilenecek. Böylece okurlar, Atay'ın eşyalarını inceleme fırsatı bulacak. Festivali düzenleyenlerden Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural'a göre edebiyatçıların eşyalarının sergilenmesi okurlar için oldukça önemli: "Yazarların eşyalarını sergileyerek şunu demek istiyoruz aslında, 'Bu topraklarda yaşadı onlar'. Asıl izleri eserleri olsa da, onlardan geriye kalan her nesne değerlerinin bir nişanesi olarak, bizi o yazarlara çağırıyor. Yazarların hayatları da eserlerine dahildir." Ural ayrıca İstanbul Edebiyat Festivali'nde önceki yıllar Tarık Buğra, Cemil Meriç, Kemal Tahir, Cahit Zarifoğlu, Attila İlhan ve Faruk Nafiz Çamlıbel sergilerini açtıklarını belirtiyor. Bu yıl ise festival kapsamında Oğuz Atay sergisine ek olarak Mehmet Akif Ersoy'un el yazısından mektupları sergilenecek. 
 
TÜRK AYDINI ÖZÜR DİLİYOR 
Bu yıl Atay'ın öyküleri hakkında İletişim Yayınları'ndan Korkuyu Beklerken Gelenler adlı bir deneme kitabı yayımlandı ve Notos edebiyat dergisinin yazara ayırdığı özel sayısı yoğun bir ilgi gördü. Hakan Günday ise Az romanında Atay'a geniş bir yer ayırdı. Bu ilginin sebebini Ural, Oğuz Atay'dan özür dilenmesiyle açıklıyor. Yaşadığı dönemde Atay'ın, yalnızlaştırıldığını belirterek "Oğuz Atay'a dönük bu ilgi bana göre Türk aydınının Atay'dan özür dilediğini gösteriyor," diyor. Atay'ın Türk edebiyatı için önemini ise "Atay Türk edebiyatının öncü yenilikçisidir. Sanatını ideolojilere kurban etmemiş, dünya edebiyatındaki gelişmeleri göz ardı etmeyerek modern romanın Türkiye'deki temellerini atmıştır. O bizim James Joyce'umuzdur," diyerek açıklıyor. Festivalden bağımsız Oğuz Atay hakkında farklı bir etkinlik programı hazırladıklarını da ekliyor. 
 
BİR HAFTADA 20 ETKİNLİK İSTANBUL
Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından Sultanahmet Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi'nde düzenlenen festival 20 farklı etkinlikle devam edecek. Festival, 10 Aralık'ta, şiir, roman, hikâye ve deneme alanlarından dört edebiyatçının ödüllendirileceği '2011 Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri' ödül töreniyle son bulacak.