Gözleri görmeyen şarkıcı Metin Şentürk Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilmenin yanı sıra engellilere "Evinde oturma, sokağa çık! Hayata adapte ol" mesajını verebilmek için Ferrari ile rekor denemesi yapıyor. İlk yaptığı denemede 200 km'ye ulaşan Şentürk'ün 29 Ekim'deki hedefi 250 km hıza ulaşmak
Bir hafta önce 'Metin Şentürk ile Türk Sanat Müziği' adlı bir albüm çıkartan Metin Şentürk'ün gündemini Ferrari ile yapacağı sürat denemesi oluşturuyor...

Rekor deneme fikri nasıl oluştu?
İlk defa Güney Afrika'da bir görmeyenin böyle bir rekor kırdığını duydum. Ardından Mike Newman'ın bu rekoru geliştirdiğini öğrendim. Yabancı ülkelerde yapılan projeleri burada okuyoruz. Biz yaparsak, bizi de orada okuyacaklar. 'Bir Türk kör neden böyle bir şey yapmasın?' diye düşündük. Başbakan'a aktardık ve o da çok ilgilendi. İlk bakıldığında tehlikeli bulunuyor. Ancak bu ülkede karşıdan karşıya geçmek benim yaptığımdan daha tehlikeli!

CO-PİLOTUM YOK
İşadamı Fikret İnan size Ferrari'sini vererek destek oldu. Başka kimden destek gördünüz?
Biz bu proje için bir şey beklemedik. Zaten 'gel bana destek ol' diyerek yapılacak bir proje değil. Burada bir duyarlılık olacak. Türkiye Şampiyonu rallici Volkan Işık ile çalışıyorum. Yanıma co-pilot koydurmadım. İkinci bir otomobil beni takip edecek, kaskımın içindeki telsiz ile haberleşeceğiz. Rekor denemesini tek başına yapacağım.

Co-pilotla çalışırken ne kadar hıza ulaştınız?
En son Hezarfen'de 700 metrede 200 km hıza ulaştık.

Peki rekor denemesinde hedefiniz ne?
Bizim hedefimiz 290 km. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştüm. Projeyi kendisine aktardık. Ön çalışmaları da maliyetli çünkü... Tanıtma fonundan destek aldık. Şimdi Ulaştırma Bakanımızdan randevu bekliyoruz.

Görmeyen birinin böyle bir işe kalkışması için çok cesaretli olması gerekiyor galiba...
Zaten sıradan düşünceleri olan bir insan değilim ben. Farklılık- ları seviyorum. Türkiye'de yaşayan 8 buçuk milyon engelli insana, "Evinde oturma, sokağa çık! Hayata adapte ol" diyoruz. Ailelere engelli çocuklarını sokağa çıkartmasını ve hayata alıştırmasını istiyoruz.

İYİ BİR ŞOFÖRÜM
Direksiyona oturduğunuzda hiç korktunuz mu?
Zaten çocukluğumdan beri otomobillere çok düşkünüm. Aramızda sıcak bir bağ var. Yani iyi bir şoförüm... (gülüyor)

Hız tutkunuz var mı?
Bu asla hıza özendirilmek için yapılmıyor. Hız özenilecek ya da özendirilecek bir şey değil. Sosyal bir yanı var. Türkiye'deki engellilerin, taşı sıkıp suyunu çıkartacağını görün diyoruz. Hız tutkum yok. Hız yapmanın sonuçlarını hepimiz ekranlarda görüyoruz.

Kaza yapmaktan korkmuyor musunuz?
Yapmayacağımı çok iyi biliyorum. Şöyle bir enteresanlık yaşayabiliriz, bir bakarsınız kaza yapıp kafamı çarpmışım ve ardından gözüm açılmış. (gülüyor) O hıza ulaşıp durma mesafesinden sonra bir o kadar daha alan kalıyor. Biz bu işi 2-2.5 km'de bitiriyoruz. 3 bin 700 metrelik bir alanda yapacağımızı düşünürseniz. 21.5 km'ye yakın bir alan kalıyor. Eğer direksiyonu abuk sabuk çevirmezseniz herhangi bir sorun olmaz.

2 DAKİKA SÜRECEK
Peki rekor denemesi ne kadar süre içinde bitecek?
Tahminen 1.5 dakika. 2 dakikayı maksimum gibi görüyorum.

Eşinizin tepkisi ne oldu?
O benim her halime alışkın. Onun için bir sıkıntı yok. Kadın içgüdüsüyle ilk başlarda bana tepki veriyordu. Şimdi, "Ne zaman yapacaksan yap şunu da, kurtulalım" diyor.

Bu yola girerken insanların ya da firmaların size destek olacaklarına inanıyor muydunuz?
Hiç kimse destek olmasaydı da bir yolunu bulup yapacaktım.

İleride rekorunuz kırılırsa yeniden dener misiniz?
Eğer bu rekoru biri kırarsa tekrar yapar ve bu rekoru alırım.SABAH