Milli mücadelenin efsaneleşen komutanı Demirci Mehmet Efe" nin yaşamı "Son Efe" adıyla belgesel oluyor. Yapım ve yönetmenliğini deneyimli televizyoncu Erdal Savaş"ın üstlendiği belgesel, kurtuluş savaşında Aydın ve Nazilli cephelerinde yaşananları gün ışığına çıkartacak.
Belgesel ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdal Savaş, Bir milletin yok oluştan Cumhuriyet"e uzanan destansı mücadele ve kahramanlığının en önemli cephelerinden olan Nazilli ve çevresinde yaşananları, genç nesillere anlatma ve hatırlatma amacı taşıyan "Son Efe" belgeselinin, yakın tarihimize de ışık tutacağını belirtti. "Son Efe" belgeselinde ayrıca, Mustafa Kemal"in "Parola Vatan, İşaret Namus" ilkesinden hareketle, yaşamlarını hiçe sayıp ölümün kollarına atılan kahraman kadınlarımızın, İmam köylü Çete Ayşe"nin, Ayşe Çavuşun ve on altı yaşındaki Köşk-Çiftlik köyünden Çiftlikli Kübra Efenin de vatana adanmış yaşamlarını da yer verilecek. Yakın tarihimizin çok önemli bir dönemini ele alan belgesele, iki yıllık bir araştırmadan sonra başladıklarının altını çizen Erdal Savaş, hiçbir ayrıntıyı atlamadan büyük bir titizlikle çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Erdal Savaş ayrıca, Nazilli ve çevresinde çekilecek olan "Son Efe" belgeselinin Celal Bayar, Mahmut Esat Bozkurt ve Şükrü Saraçoğlu gibi milli mücadele yıllarının etkin isimlerinin danışmanlığını yaparak hizmetinde bulunduğu,
Demirci Mehmet Efe"nin, Aydın dağlarında başlayıp, Kuvay- ı Milliye Umum Komutanlığına uzanan yaşamını, belge ve tanıklar ışığında ele alarak kamuoyuna sunacaklarını ifade etti.. Belgesel çekimlerinde vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştıklarını belirten yapımcı ve yönetmen Erdal Savaş, "SON EFE" belgeseline verilen desteğin Kuvay-ı Milliye Ruhunu yansıttığını söyledi. En büyük amaçları Aydın-Nazilli cephesini yarıp, Anadolu"nun içlerine ilerlemek olan yunan birliklerine Demirci Mehmet Efe"nin komutasında büyük kayıplar verdiren milis kuvvetlerinin, bu direnişle Mustafa Kemal ve arkadaşlarının da Anadolu"daki kurtuluş hareketini daha rahat örgütlemesini sağladığını da sözlerine ekleyen Erdal Savaş, "Eğer Aydın ve Nazilli cephesi düşseydi, İngilizlerin himaye ve desteğinde ilerleyen yunan askerlerinin Ankara ve ötesine ulaşması daha kolay olacak ve işgal bütün yurdu saracaktı` dedi. Erdal Savaş son olarak, "Son Efe" belgeselinin, kimilerine göre eşkıya, kimilerine göre ise milli kahraman olan Demirci Mehmet Efe hakkında, yıllardır yapılan yorumlara da bir cevap niteliği taşıyacağını vurguladı.